For Enden af Kærligheden...

Med gæstespillet For Enden af Kærligheden fra Aarhus - og Odense Teater, byder Husets Teater indenfor til et ægteskabsdrama af dimensioner. En mand (Lars Simonsen) og en kvinde (Sarah Boberg) står ansigt til ansigt i en sidste konfrontation, inden de skilles. Og måske skulle de have gået fra hinanden for mange år siden. For den kærlighed der var engang, er nu kun bebrejdelser og dyb had og afsky. Alt bliver sagt og ingen går fri.

Foto: Morten Kjærgaard


Og shit, hvor er det godt. Det er som at være spæret inde i Bergmanns Scener fra et ægteskab. Det er nærmest Norénsk ondskab fra den franske dramatiker og skuespiller Pascal Rambert, der også har iscenesat forestillingen.

Teksten er bygget op som to lange monologer. Først taler manden uafbrudt i tre kvarter, mens hun står naglet til gulvet og tager i mod, hvorefter hun nødvendigvis må svare. Det gør hun så i tre kvarter, mens det så er hans tur til at tage imod. Og det er en fantastisk tekst. Det er muligt at argumentere for, at mandens tekst er stærkere end kvindens, for hendes tirade må nødvendigvis være et svar på tiltale til hans ditto. Ordene bliver våben og de er dræbende; dræbende for kærligheden og forholdet. Han taler om hævn og hun svarer rungende igen. Men hun åbner samtidig en lille sprække af håb om forsoning, men han nægter… 

Og det er en kraftpræstation af de to skuespillere. Lars Simonsen spiller sig igennem hele sit følelsesregister, med fråde om munden og er både forsmået barn og ulykkelig mand. Sarah Boberg spiller kvinden med først en voldsom sårbarhed, når hun, sømmet til gulvet af hans hårde ord, står og tager i mod. Derefter med et endnu voldsommere had og sarkasme, når det endelig er hendes tur til at give svar på tiltale. 

Og det hele bliver spillet i en fuldstændig neutral scenografi på 1. sal på Husets Teater med udsigt over Halmtorvet. Det bliver en tom stue eller en tom prøvesal. Det giver den fortjente plads til teksten og de to spillere. 

Hvad ligger der så For Enden af Kærligheden? Ikke meget andet end hån og had. Men det er dæleme en underholdende og sønderlemmende rejse.

Dramatiker og instruktør: Pascal Rambert Medvirkende: Sarah Boberg og Lars Simonsen

Kommentarer