STRÆBER, Teater Grob (gæstespil)...

"Mærkværk" og Teater Nordkraft sætter med forestillingen "Stræber" fokus på de tårnhøje krav der bliver stillet til nutidens unge. Og det er der er kommet en rigtig tempofyldt og fin forestilling ud af.

Velkommen til det store stræberløb! Gennem de seneste 10 år er samfundets krav til de unge steget drastisk. Man skal, tidligere end før, vælge retning, hurtigere igennem uddannelsessystemet og helst være smuk, stærk og velmotioneret samtidig. ”Stræber” handler om at vokse op i en verden af muligheder: Om rusen, når det lykkes, og om skuffelsen, når forventningerne er så høje, at man ikke når i mål. Om stress, angst, tab og hvordan dette kan ændre både ens livssyn og livsbane. Men også om at blive stædigt ved, kæmpe mod alle odds og gå efter sin passion. Og så undersøger ”Stræber” hvad der sker, hvis man giver op eller slip, giver fanden i præstationer, valg og mål, mærker sig selv og måske rækker ud efter hjælp. ”Stræber” går helt tæt på og undersøger de unges stræbsomme liv indefra.

Foto: Morten Abrahamsen

I en helt gul scenografi møder vi de tre skuespillere. Iført gule racerkørerdragter og udtværet klovnemakeup kæmper de en heftig kamp om at fordele forestillingens 5 karakterer mellem sig. Der er Cecilie og Amira, der er bedste veninder, elsker at ride og efter gymnasiet skal til Island og passe heste. Det har de aftalt. Men en dag forelsker Cecilie sig i Kasper fra 10. og Amiras verden går i sort. Og Kasper, der ikke kan forestille sig andet i hele verden, end at spille håndbold, har fået en kæmpe hjernerystelse og kommer måske aldrig til at spille igen. Og så er der ordblinde Julius, der virkelig gerne vil på Business og science linjen efter 9., men det kan han kun hvis han får 12taller. Og Nanna, der har mistet sin mor til kræft og har trukket sig ind i sig selv. I starten er målet, at de tre skal kæmpe om at komme først i det store stræberløb. Men langsomt bliver de gulklædte spillere et med deres karakterer og løbet annulleres.
Det er store emner ”Stræber” tager op. For hvad sker der med de unge der vokser op i et samfund der stiller så tårnhøje krav? Det fine ved forestillingen er, at den ikke stiller en frygtelig masse spørgsmål, eller løfter pegefingeren. I stedet viser den rigtig fint, hvad der sker, når livet tager uventede drejninger, man ikke selv kan styre. I en verden fuld af tårnhøje og urimelige krav, er der alligevel håb, hvis man tør stille sig frem, også selvom man er helt åben og sårbar.
”Stræber” er blevet til i et samarbejde mellem ”Mærkværk”, med skuespiller Anne Gry Henningsen i spidsen og Teater Nordkraft i Aalborg. ”Mærkværk” glimrer sig ved at lave forestillinger til teenagere, om de ting, der fylder i deres verden – alt fra tro til fester, alkohol og ensomhed. Og her er ”Stræber” endnu et fint eksempel på en forestilling, der falder lige ned i teenagerenes virkelighed.
Metalaget mellem de 3 gulklædte spillere og de 5 karakterer fungerer perfekt. Med meget små virkemidler er vi aldrig i tvivl om hvilket lag af historien, vi befinder os i. Det er fint tænkt og løst. Og alle tre spillere (Marie Mondrup, Mikkel Reenberg og Anne Gry Henningsen) spiller sig fint ind i forestillingens univers. Selvom de alle tre ikke længere kan gå for at være teenagere, tror vi på deres figurer og hopper med på præmissen. Selvom tempoet er højt, mister forestillingen aldrig fokus og slutter på en fin og rørende note.
”Stræber” er en forestilling for teenageren der, som alle andre teenagere, kæmper for at finde sig selv og fodfæste i en verden med meget store krav. Men det er bestemt også en forestilling til de voksne, teenagerens forældre eller lærer. Her er ingen vindere af stræberløbet, for løbet er aflyst.
”Stræber” spiller på Teater Grob til d. 18 november, for derefter at spille rundt omkring i Danmark som skoleforestillinger.
Idé: Anne Gry Henningsen Manuskript: Julie Maj Jakobsen og Petrea Søe Instruktør: Petrea Søe Scenograf: Lisbeth Burian Medvirkende: Marie Mondrup, Mikkel Reenberg og Anne Gry Henningsen

Kommentarer