25 NEDSLAG I DEN SATIRISKE OG HUMORISTISKE SCENEKUNST, Udstilling - Revymuseet...

Med udstillingen '25 – nedslag i den satiriske og humoristiske scenekunst’ beviser Revymuseet på Frederiksberg, at de, om nogen, virkelig tager humoren alvorligt. I en stor jubilæumsudstilling viser de rundt i den danske satiriske- og humoristiske scenekunst.

Gennem 25 nøje udvalgte nedslag fortæller Revymuseet 169 års humoristisk og satirisk teaterhistorie. Hvad har interesseret og generet danskerne så meget, at tekstforfattere og komikere har skrevet numre om det? Hvornår begyndte vi at indtage aftenkaffen til hudfletninger af politikere og os selv på tv? Hvordan ser der ud bag scenen på en stor, dansk revy? Og hvad er det med komikere og stimulanser? Publikum har været med til at vælge, hvilke personer, steder, temaer, der skulle med på udstillingen ’25’, som samtidig er en jubilæumsudstilling for Revymuseet, der åbnede i 1993.

Nytårsaften 1849 havde Casino Teatret i København premiere på den allerførste revy, præsenteret af teatermanden Erik Bøgh. Og siden har revyen hængt ved. Hadet af mange, men elsket af flere. Der findes nærmest ikke den lille flække, der ikke har sin egen revy. Og det gælder lokalrevyen af den lokale amatørscene i forsamlingshuset, til de store etablerede revyer i landsdelene, fra Hjørring til Sønderborg. Revyen er et fantastisk sted at tage sig kærligt og humoristisk af det, der sker i verden, om det være sig helt lokalt i landsbyen, eller nationalt og endda internationalt. Og det er vel egentlig der, revyen har sin berettigelse. Hvor meget ’de intellektuelle’ end har beskyldt revyen for at være dårlig smag, er den med til at tegne et billede af verden omkring os og give os en forståelse gennem latter, kærlige karikaturer og satire. Og i år er det 25 år siden at Revymuseet åbnede på Frederiksberg Runddel, med udgangspunkt i revyforfatterne Bent og Ida Froms private samling af genstande fra dansk revy. Og som det eneste museum i Danmark har Revymuseet satirisk og humoristisk scenekunst som omdrejningspunkt. 

Museet fejrer sine 25 år med udstillingen’25’, en udstilling der fylder hele det lille museum og tager gæsterne med rundt i 25 nøje udvalgte nedslag i den satiriske og humoristiske scenekunst. Ikke kun revy, men også alle de andre former for satirisk scenekunst, der alle, på den ene eller anden vis, har revyen som moder. 

Skuespiller Niels Olsen var hidkaldt for at forestå åbningstalen til udstillingen. Med en solid baggrund i revyen, både som forfatter, instruktør og skuespiller og som medlem i den hæderkronede komikerloge ’Ørkenens Sønner’, må man sige, at han var en velvalgt åbningstaler. Han valgte at lade omdrejningspunktet for talen være historien om Lorry-manden. Da han gerne ville løses fra en kontrakt på en teaterforestilling, for at træde ind i Ørkenens Sønner, gav direktøren lov; men med en alvorligt løftet pegefinger og et advarende ’Pas på, at Lorry-manden ikke kommer og tar’ dig!’. Det store, farlige revymonster, der sørger for, at der ikke er nogen vej tilbage ind i den ’seriøse’ og ’etablerede’ teaterbranche. Heldigvis hoppede Olsen lige i armene på Lorry-manden – og har da samtidig også vist mere end gode takter som ’seriøs’ skuespiller. Og med en skøn lille ’monolog’ af Trines Mor - Den hvor Trines mor er blevet taget hårdt i skuret i Furesø Sejlklub af Birkerøds gamle borgmester - fra bogen ’Du forstår ikke din egen mor’ fremført af Bodil Jørgensen og Lisbeth Wulff, fik vi en lille smagsprøve på satire, hvor vi ikke er i tvivl om, at revyen er moderdyret, men hvor den bliver præsenteret på andre platforme. Først som en del af Rytteriets tv-satire og derefter som bog. Satiren har i sandhed mange veje.

’25’ er en stor lille udstilling i det lille museum. Der er ikke meget plads, men alligevel har Revymuseet med ’25’, at lavet en udstilling, der med revyen som centralt omdrejningspunkt, inddrager andre humoristiske og satiriske kunstformer, som stand-up, tv-satire, scenemakkerskaber og shows. Dejligt med et sted, der tager humoren alvorligt.

Jeg glæder mig rigtig meget til, at komme tilbage til ’25’, hvor jeg har mere tid til at dykke mere ned i nedslagene. Og hvem ved? Måske jeg kan være heldig også at møde Lorry-manden…

’25 – nedslag i den satiriske og humoristiske scenekunst’ kan opleves på Revymuseet frem til d. 22. december 2018.

Kommentarer