VI HAR GJORT DET VI KUNNE, Teater Grob...

Med forestillingen ’Vi har gjort det vi kunne’ kommer dramatiker Aleksa Okanovic og iscenesætter Lene Skytt med deres indspark til debatten om flygtningekrisen og humanismen der er blevet lagt for had. En forestillingen der viser fine takter, men desværre også bliver en tynd kop te. 

'Vi har gjort det vi kunne' udspiller sig i en boligblok et sted i Danmark, langt fra samfundets politiske og kulturelle centrum. Boligblokken bliver ramt af en omfattende vandskade., der afslører, at viceværten har huset flygtningebørn i kælderrummene. Nu er både børnene og viceværten blevet kørt væk af politiet. Tilbage står de nervøse beboere med vandet drivende ned af væggene. Hvad skal der nu ske? Vil pressen komme? De vil helt sikkert blive misforstået og mistænkt for alverdens ting. Selv mener de, at de har gjort det de kunne.

Foto: Emilia Therese
Symbolikken er så tyk, at den driver ned af væggene i Aleksa Okanovic og Lene Skytts forestilling ’Vi har gjort det vi kunne’ på Teater Grob. Som det vand der drypper fra loftet og nærmest kommer op af gulvet i boligblokken, hvor pedellen gemmer små flygtningebørn i kælderen. For de kunne jo ikke bare stå der ved grænsen og gå til. Og hvad sker der så, når børnene bliver hentet af politiet og pedellen begår selvmord? 

’Vi har gjort det vi kunne’ er et spændende tag på begrebet humanisme. For hvad er humanisme egentlig? Og hvorfor hedder det at være ’pladderhumanist’? Er det humanisme at gemme små flygtningebørn i kælderen? Og hvorfor er humanismen egentlig overhovedet blevet lagt for had? Forestillingen tager os med rundt i boligblokken og viser os humanismens mange ansigter og vrangsider. De fire spillere bevæger sig mellem et utal af karakterer, der forsøger at forholde sig til vandskaden, børnene i kælderen og alle livets andre bump på vejen.

Sikrest slår Ditte Gråbøl igennem med sine triste kvindeskæbner. Hun formår at give hver karakter hver deres egen lille historie, så vi i salen må holde af dem alle. Jesper Hyldegaard formår, som Gråbøl, at spille på de små detaljer. En kærlig bamsefar med varme øjne, selv når han spiller de mere skæve og perverterede typer. Kristian Ibler og Biljana Stojkoska tager kampen op og kommer for det meste i mål med de noget tynde karakterer de er blevet efterladt med. 

Og her falder vi nok ned i forestillingens største problem. Karaktererne er tynde og historien bliver hurtigt glemt igen. Det er synd, for det er en historie der, hvis den havde været skåret skarpere, kunne have været en betydelig brik i diskussionen om hvilken vej vores samfund bevæger sig, både politisk og menneskeligt. Men ikke desto mindre plantede forestillingen små frø i mit sind og åbnede for både tanke og debat med min ledsager til forestillingen. 

’Vi har gjort det vi kunne’ spiller på Teater Grob frem til d. 24. februar på og varer 1t.15min. uden pause.

KONCEPT OG IDÉ: Aleksa Okanovic og Lene Skytt MANUSKRIPT: Aleksa Okanovic ISCENESÆTTELSE: Lene Skytt SCENOGRAF OG KOSTUMER: Karin Gille LYSDESIGN: Clement Irbil LYDDESIGN: Emil Assing Høyer KOMPONIST: Adi Zukanovic MEDVIRKENDE: Ditte Gråbøl, Jesper Hyldegaard, Biljana Stojkoska og Kristian Ibler

Kommentarer