FJER//MAJINSKI - Sydhavn Teater...

Sydhavn Teater tager med forestillingen ’FJER/MAJINSKI’, sat i scene i det gamle kapel på Vestre Kirkegård, livtag med Ursula Scavenius tekst ’Fjer’. En interessant isenesættelse, der desværre ikke kommer i mål.

Den tidligere kunstner Majinski er blevet forvist til et halvfærdigt betonbyggeri i udkanten af Sofia, Bulgarien, og her forsøger han at skabe sig en nogenlunde værdig tilværelse, mens hans datter løber rundt om natten, konen sidder i kørestol og krigstraumet langsomt kommer krybende og ødelægger ham indefra.

Foto: Lars Grunwald
Sydhavn Teater sætter med ’FJER//MAJINSKI’ Ursula Scavenius tekst ’Fjer’ i scene. En tekst Scavenius modtog Bodil og Jørgen Munch-Christensens kulturlegat for i 2016. Forestillingen spilles i Østre Kapel på Vestre Kirkegård, der har stået tomt i næsten 90 år, indtil Sydhavn Teater fik lov at tage det i brug i 2016. 

Ved forestillingens start bliver publikum ført ind i kapellet og sat på stole spredt rundt i rummet. Den ene ende af rummet er lukket af med gul- og sortstribet advarselsbånd, hvor der står tre personer bag. 

Scenografisk er idéen om at lade de tre karakterer være lukket inde i bag advarselsbånd og blive truet af Vestens Klamme Hånd (afvikler Malik Grosos) når de bevæger sig udenfor, egentlig rigtig god. Den lukkede østblok, med vilde hund, kål og grå beton på den ene side og vesten og alle privilegierene på den anden. Men jeg kedede mig desværre flere gange selvom forestillingen kun varer godt og vel 1 time. Jeg følte mig distanceret fra de tre inde bag advarselsbåndet og havde svært ved at høre meget af, hvad der blev sagt og jeg havde svært ved at fatte sympati med karaktererne. 

Og det er ikke fordi de ikke gør det godt, de tre på scenen, Kasper Ørum, Gustav Scavenius og Rakel Valdimarddottìr. ’FJER//MAJINSKI’ er en meget fysisk forestilling, hvilket de tre mestrer til ug. Der er desværre bare en dramaturgisk mistone, der gør forestillingen tung at komme igennem. Først mod slutningen hvor adskillelsen langsomt brydes ned, begynder det at blive spændende, men det er desværre for sent. Det er som om Scavenius’ tekst ikke formår at komme igennem med sit fulde potentiale i iscenesættelsen.

Selve Østre Kapel er en rigtig flot og velvalgt lokation til lige netop denne forestilling. Specielt slutningen får et ekstra boost af omgivelserne og det gamle kapel er med til at sætte stemningen.

’FJER//MAJINSKI’ spiller i Østre Kapel på Vestre Kirkegaard lige ved Sydhavn St. frem til 11. maj 2018 og varer 1t.10min. uden pause.

FORFATTER: Ursula Scavenius INSTRUKTØR: Mille Maria Dalsgaard LYD & LYS: Brian Larsen MEDVIRKENDE: Gustav Scavenius, Kasper Ørum, Rakel Valdimarsdottir og Malik Grosos (Afvikler og publikumsguide)

Kommentarer