SKAM 2 - NOORA + WILLIAM - Aveny-T...

’SKAM’ er tilbage på Aveny-T, nu med anden del ’SKAM 2 – Noora + William’ med den på overfladen så dritt-cool og tjekkede Noora i hovedrollen. Og endnu engang får vi en forestilling, hvor historien er skåret helt ind til benet. Martin Lyngbo står igen for instruktionen og det er næsten det samme hold på scenen. Scenografien ligner den fra ’SKAM 1’ og tempoet er stadig tordnende højt. 

Foto: Pernille Kaalund

Den norske Tv-serie ’SKAM’ skulle egentlig bare have været en opbyggelig public service-serie for norske teenagepiger, men serien er blevet så uendeligt meget mere end det. Den blev på rekordtid et globalt kulturfænomen, som både unge og voksne har kunnet spejle sig i. Og med 'SKAM 1 - Eva'  beviste Aveny-T, at historien også egner sig perfekt til scenen. 

I ’SKAM 2’ er den, på overfladen, ultra tjekkede 1. g’er Noora hovedpersonen. Hun forelsker sig hovedkulds i 3. g’eren William, men har svært ved at stole på ham. Forestillingen lander lige ned i en dansk virkelighed med ’puttefester’ på gymnasierne. Og dermed er Nooras historie mere aktuel end nogensinde. For pludselig er hun, gennem sin forelskelse i William, viklet ind i en historie om nøgenbilleder, et muligt drugrape og en usikkerhed om hvem hun overhovedet kan stole på. Det er så hamrende vigtigt teater der bliver forløst på allerfineste manér. ’SKAM 2’ er ikke kun en historie for teenageren, men i høj grad også for den voksne. ’SKAM 2’ er oplysningsteater i allerhøjeste potens. 

Scenografien er stadig simpel og minimalisktisk og hele salen udnyttes som spilleplads. Skærme over scenen projekterer skiftevis videoer af det der foregår på scenen, eller viser Messenger samtaler, så vi på tilskuerrækkerne ikke kun skal holde styr på de talte replikker, men også de skrevne. Det giver et sindssygt godt indblik ind i en verden, hvor der hele tiden kommunikeres på flere platforme.

17 årige Fanny Bornedal debuterer på scenen som Noora, hvilket hun klarer med bravur. Hun er nok en anelse mere hård i filten, end den ’rigtige’ Noora, men det klæder samtidig rollen rigtig fint. Og resten af ensemblet omkring hende er velspillende og formår at holde fast i forestillingens tårnhøje tempo. Til tider er det dog desværre som om, at sidehistorierne bliver en anelse overfladisk behandlet og enkelte gange går der ’amatørteater’ i replikudvekslingerne. ’SKAM 2’ er også en del mørkere end 1’eren, hvormed noget af den charme og humor den havde forsvinder her. Men det er småting. Jeg gik ind til ’SKAM 2’ med en del flere forventninger end til den første, og jeg kan roligt sige, at alt stadig er love.

’SKAM 2 – Noora og William’ spiller på Aveny-T til d. 3. november 2018, varer ca. 1t. 30min. uden pause og kan sagtens ses, uden at have set 'SKAM 1'. 

AF: Julie Andem ISCENESÆTTELSE: Martin Lyngbo SCENOGRAFI: Jon Stephensen DRAMATIKER: Line Mørkeby MEDVIRKENDE: Fanny Bornedal, Jonathan Stahlschmidt, Mathias Käki Jørgensen, Asil Al-Asadi, Sofie Salée, Sylvester Byder, Coco Hjardemaal, Frieda Krøgholt og Andreas Dittmer 

Kommentarer