MATILDA - Malmö Opera...

Musicalen ’Matilda’ er basseret på forfatteren Roald Dahls roman af samme navn. Det er historien om pigen Matilda, der er ganske uønsket af sine forældre, men alligevel formår at komme igennem livet med mod, nysgerrighed og en meget veludviklet retfærdighedssans. Men det er også historien om hævn og tilgivelse og om at finde det gode i sin egen historie. Musicalen har lige haft nordisk premiere på Malmö Opera. Og hvilken fest!

Foto: Malin Arnesson

Historien er simpel og alligevel stor og ond, fortalt med masser af varme og humor. Matildas mor fornægter at være gravid, da Matilda skal fødes, for hun vil meget hellere til Paris og deltage i en dansekonkurrence, end hun vil have endnu et barn. Og Matildas far, den sleske brugtvognsforhandler, er til stadighed fornærmet over, at hun ikke er en dreng. Matilda har lært sig selv at læse og finder helle i bøgernes verden og et fristed på biblioteket hos den hjertevarme bibliotekar frøken Phelps, der elsker at lytte til alle Matildas historier. Matilda starter i skole, men viser sig hurtigt at være mere end bare en almindelig begavelse. Hendes lærer Jennifer Honey gør sit bedste for at få rykket Matilda klassetrin op, men skolens rektor, den frygtede Agatha Trunchbull, der er tidligere olympisk mester i hammerkast, nægter, for hun er stram fortaler for at overholde alle regler. Matilda og de andre børn i hendes klasse finder langsomt en hverdag i skolen, hvor rektors svingende humør hersker og man aldrig ved hvilke slags forfærdelige afstraffelser dagen vil byde på. Men langsomt samler børnene sig i kampen for retfærdighed og et oprør ulmer… 

’Matilda’ stiller store krav til de medvirkende, der både skal kunne synge, danse og ikke mindst spille; Og det kan de. Hver eneste medvirkende, både børn og voksne, kommer langt ud over scenekanten. Ikke én gang mister de energi eller momentum. ’Matilda’ er for børn, med børn og på børnenes præmisser. Det er imponerende hvad den store flok medvirkende børn kan. De danser lige så godt som de voksne, synger som en drøm og lader sig med lethed og humor kaste rundt af den store, onde rektor Truncbull. Det er imponerende at se, hvordan børnene leverer et super professionelt stykke arbejde, hvor lysten og legen skinner så tydeligt igennem. 

Den aften jeg så musicalen var det danske Anna Heerulff Christiansen der spillede Matilda, den lille pige med den store fantasi og livsvilje. Og det gjorde hun mere end godt. Hun havde styr på både timing og energi og for mit, dog ikke helt trænede øre, kunne jeg næsten ikke høre på hende, at hun ikke var svensk. Også de voksne leverer træfsikre præstationer. Linda Olsson er indtagende og enormt velsyngende som Matildas lærerinde Jennifer Honey. Marianne Mörck er hjertevarm og morsom som bibliotekaren Fru Phelps. Og hun er også, sammen med Matilda, katalysatoren for aftenens mest rørende scener. Åsa Fång og Michael Jansson er ustyrligt morsomme som Matildas blanke og ondskabsfulde forældre Hr. og Fru. Wormwood, godt flankeret af Jeff Schjerlund som Matildas ikke særligt skarpe storebror Michael. Hr. Wormwood (Michael Jansson) åbner 2. akt med en lang og morsom tirade om hvor farligt det kan være at læse bøger der slutter i et brag med nummeret ’Alt jag vett, vett jag från teve’. Og så er den fest ligesom i gang. Og så er der David Lundqvist som den onde Agatha Truncbull. Han(/hun) er lige præcis så ond, slesk og skræmmende som rollen kræver, så når børnene til slut får deres hævn, må vi juble og synge med på sangen ’Upprorsungar’. Ligesom vi må få en tåre i øjet under sangen ’När jag blir stor’, der handler om alle de ting, de små drømmer om de skal, når de bliver voksne, som at gå sent i seng, spise slik hver dag og være modige nok til at bekæmpe alle de monstre der bor under sengen. 

Palle Steen Christensen har begået en fantasifuld og overraskende scenografi, hvor bøger har hovedrollen. Som bænke, borde og pop-up bøger, hvor verdener åbenbarer sig som historierne i Matildas hoved. Astrid Lynge Ottosens kostumer lader forestillingen blive i det engelske skolemiljø med grå uniformsjakker og hvide knæstrømper, men de er også flere steder farvestrålende og fantasifulde, som den mandhaftige rektor med kæmpe barm og pukkel og udbryderkongen og hans cirkusprinsesse, der i Matildas fortælling hænger under loftet og lyser op i hvidt og rødt. Koreografien er flydende og fuld af overraskelser og humor og lagt i rigtig gode hænder hos Miles Hoare. 

’Matilda’ er en meget flot og medrivende forestilling, der måske lider en smule under det meget lange oplæg. Der er mange små historier, der kommer til at fylde for meget i afrundingen af forestillingen, der også sniger sig op på små tre timer. Det er meget lang tid. Og selvom tiden synes at flyve, var der alligevel en del små, der skulle ud og tisse eller strække ben under forestillingen. Men længden til trods, så er ’Matilda’ en fest og en forestilling for alle børn og voksne der elsker historien om pigen Matilda med det store mod og en fantastisk evne til at få noget fantastisk ud af den mest sørgelige historie. Husk, forestillingen spilles på svensk, så tager du ungerne en tur med over sundet, så læs synopsen og genopfrisk historien og så burde i sagtens kunne følge med.

’Matilda’ spiller på Malmö Opera til og med d. 2. juni 2019 og varer lige omkring 3timer inkl. 20 min. pause. Forestillingen spilles på svensk med svenske overtekster.

MANUSKRIPT: Dennis Kelly basseret på Roald Dahls bog Matilda INSTRUKTION: Elisabeth Linton MUSIK OG SANGTEKSTER: Tim Minchin ORKESTRERING: Christopher Nightingale DIRIGENT: Joakim Hallin OVERSÆTTELSE: Jonas Forssell SCENOGRAFI OG VIDEODESIGN: Palle Steen Christensen KOSTYMER: Astrid Lynge Ottosen LYSDESIGN: Ulrik Gad LYDDESIGN: Avgoustos Psillas für Autograph KOREOGRAFI: Miles Hoare MEDVIRKENDE: Matilda Gross/Anna Heerullff Christiansen/Eva Jumate, Thia Skogmar/Ella Strandberg/Tora Turesson, Joel Yebio/Milton Felländer/Max Liljedahl, Alice Jönsson/Emilia Helm, Oliver Palm/Gustav Sonesson, André PerssonGinter/Melker Wickenberg, Sonja Holm/Molly Johansson, Siri Amundsen/Lisa Maria Birk Pohl, Wilmer Frazén/Leon Mentori, Wilma Persson/Miranda Boulton, Linda Olsson, Marianne Mörck, David Lundqvist, Åsa Fang, Michael Jansson, Jeff Schjerlund, Oscar Pierrou Lindén, Denny Lekström, Hanna Carlbrand, Jonas Schlyter mf. 

Kommentarer

  1. Jag vill se den! Finns biljetter kvar i Malmö?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan jeg godt forstå du gerne vil. Det er en fin forestilling! Tjek https://www.malmoopera.se/matilda#kalender og se om du ikke kan få en billet.

      Slet

Send en kommentar