EN HISTORIE OM VOLD - Aveny T...

Aveny T spiller EN HISTORIE OM VOLD dramatiseret over en roman af Édouard Louis der slog igennem med ’Færdig med Eddy Belleguele’. Det er en intens forestilling om vold og voldtægt, der til tider desværre taber momentum og mister fokus i greb, der gør fortællingen unødigt lang.  

Foto: Emilia Therese

I 2018 så vi Édouard Louis roman ’Færdig med Eddy Belleguele’ på Betty Nansen Teatret med Morten Hee alene på scenen i en stærk og rørende iscenesættelse. Så det er klart et scoop, at Aveny T har fået rettighederne til og nu spiller Louis selvbiografiske roman ’Voldens Historie’, dramatiseret og iscenesat af Anders Lundorph. EN HISTORIE OM VOLD er en intens og direkte forestilling, der får det til at gibbe i en når det fungerer, men desværre også sine steder bliver lige lovlig lang i spyttet. 

Julenat er Édouard på vej hjem gennem Paris, da han passes op af den charmerende unge fyr Reda. De ender i seng sammen hjemme hos Édouard, men det, der starter som et frivilligt seksuelt møde, ender i voldtægt og mordforsøg. Sagen ender med en politianmeldelse og Édouard føler sig ekskluderet fra sin egen historie. 

Vi får historien serveret i flashbacks, frem og tilbage gennem politiets rekonstruktion af begivenhederne. Undervejs ser vi mødet mellem den unge Édouard og den først så tiltrækkende Reda, der ender hjemme i Édouards lejlighed julenat. Men hvordan endte det med voldtægt og mordforsøg? Hvad er sandhed og hvad er opdigtet fantasi og forhåbninger? 

Forestillingen er bedst i de rammende og rørende scener hvor forholdet mellem Édouard og Reda udspiller sig. Når overgrebet endelig sker, rammer det ekstra hårdt. Men der er også perioder, hvor fortællingen taber momentum. Édouards søster, sjovt og sympatisk portrætteret af Karin Bang Heinemeier, leverer kommentarer til begivenhederne til publikum. Det er en interessant idé og måske er det et bevist valg, at punktere intimiteten med disse kommentarer, men kommentarerne bliver ofte for lange og for tænkte.

Nicolaj Spangaa lader sin scenografi være et gerningssted. Et realistisk rum i et ståskelet på en drejescene. Vi får lov at se begivenhederne fra forskellige vinkler. Og Anders Lundorph har iscenesat, så der virkelig er noget at holde øje med. Med blik for små detaljer og intimitet, kommer vi helt tæt på. Ikke meget overlades til fantasien. 

Andreas Jebro er rystende god som Édouard, der mister sig selv i andres forsøg på at opklare hvad der skete. Hans samspil med Patrick Bauricther som overfaldsmanden Reda er rammende intimt spillet af de to. Begge spiller lige ud af posen og uden forstillelse. Eller måske faktisk med lige en tilpas mænge forstillelse, så vi alle til sidst må undre os med Édouard. Hvad husker vi og hvad ønsker vi var sket? Anders Budde Christensen er både rystende og sjov som den racistiske og klodsede politimand, der i sit forsøg på at opklare sagen sårer og ydmyger Édouard. Hans hospitalslæge, der fortravlet laver en rektalundersøgelse af vores hovedperson bliver et billede på et sygehusvæsen og samfund der har tabt. 

Foto: Emilia Therese

EN HISTORIE OM VOLD spiller på Aveny T. frem til d. 3. oktober 2020. Forestillingen varer 1t. 40min. uden pause.

DRAMATIKER: Anders Lundorph baseret på romanen af Édouard Louis INSTRUKTØR: Anders Lundorph SCENOGRAF: Nicolaj Spangaa KOSTUMEDESIGNER: Michael Nøhr LYSDESIGN: Malte Haugaard LYDDESIGN: Rasmus Overgaard Hansen MEDVIRKENDE: Andreas Jebro, Patrick Baurichter, Anders Budde Christensen & Karin Bang Heinemeier 

Kommentarer