RÆDSEL - Teater Grob...

På Teater Grob spiller lige nu den hyper-aktuelle forestilling RÆDSEL. En forestilling om angst. For hvad sker der, hvis vi giver den bekymrede stemme i vores hoved eneret til at bestemme over vores liv. Det forsøger forestillingen at besvare i en utrolig vellykket iscenesættelse. 

Foto: Zhuaæ Kocan

’Jeg kan ikke udstå tanker. Jeg kan ikke styre dem. De vil ikke rides til.’

En dag kommer du hjem og en stemme er flyttet ind. En stemme, der minder dig om alt, hvad der kan gå galt i verden, og som beskytter dig mod det kaos, der er omkring dig. Stemmen giver dig gode råd, den googler alt, så du kan være forberedt. Den sørger for, at du ikke dummer dig, og at du ikke gør noget galt. Men den vil også bestemme over dig. Den er bange for, at himmelen skal falde ned. Og den vil i virkeligheden bare gerne overtage dit liv. Og pludselig går det op for dig, at den har været der hele tiden…

I RÆDSEL møder vi Eva. En kvinde med styr på sit liv med mand og barn og sit job som øjenkirurg.  Men dag flytter angsten ind i Eva i skikkelse af stemmen. Stemmen er sød, indsmigrende og charmerende, men hurtigt går det op for Eva, at det eneste stemmen vil, er at styre hendes liv. 

Foto: Zuhal Kocan

Anna Bro har skrevet en tekst der både vækker latter og genkendelse. For den psykiske lidelse er så godt beskrevet, at den automatisk indtager forestillingens absolutte hovedrolle. For hvis du, kære læser, lige som jeg, har oplevet at have angst, vil du kunne genkende den med det samme i forestillingen. Og hvis ikke, så kommer du i hvert fald et stort skridt tættere på at forstå den. For angst er en tilstand, der forplanter sig som ord. Store ord, små ord, råb, hvisken og usammenhængende tale. Men det er også en uro i benene, en kriblen under huden og en kløe på ryggen, lige under skulderbladet, der hvor vi ikke selv kan nå. Alt det formår Anna Bro at få frem i RÆDSEL. 

Rune David Grue har instrueret med tæft for både tempo og humor. Vi får lov til at le og more os, uden at det kommer til at gå ud over det alvorlige emne. Christine Exner er den ansvarsbevidste og angstfyldte Eva, der ender med at stikke af og gemme sig for verden. Hun spiller rollen med stort humoristisk overskud, der alligevel vækker genklang, når angsten for verden sætter ind. Alexander Clement er fuld af charmerende overskud som stemmen, der langsomt overtager Evas liv. Han spiller med stort overskud og formår at give angstens stemme et udtryk af charme, men også et forurettet barn, der ikke får sin vilje.  

Det er en vigtig forestilling med et alvorsfuldt emne, der alligevel glider nemt ned. Ikke mindst fordi holdet bag forestillingen har formået at skabe et univers, der både har respekt for emnet, men samtidig ikke er bange for at skeje ud. Angsteksemplerne bliver måske lidt for mange og lidt for stereotype hen mod slutningen. Der kunne have været skåret og strammet op.  Men når det hele forløses til slut, går det hele alligevel op i en form for højere enhed. For det ender forløsende godt. Alt andet havde heller ikke været til at bære. 

Foto: Zuhal Kocan

RÆDSEL er en samproduktion mellem AHA produktion og Teater Grob. Forestillingen varer 1t. 10min. uden pause og spiller på Teater Grob frem til d. 4. november 2021. 

DRAMATIKER: Anna Bro INSTRUKTØR: Rune David Grue SCENOGRAFI: Kristian Knudsen LYSDESSIGN: Frederik Dahl Hougs LYDDESIGN: Jonas Vest MEDVIRKENDE: Christine Exner & Alexander Clement 

Kommentarer