Venus in fur. Dampende hedt teater...


I mens bondagefesten raser verden over og kvinder i alle aldrer valfarter i biografen for at se "50 shades of grey", spiller Østre Gasværk Teater forestillingen "Venus in fur". En forestilling der emmer af lyster og fantasier, så vi som tilskuere sidder på det yderste af stolene.En ung, småkikset skuespillerinde dukker op til en audition på en rolle som en dominerede herskerinde i forestillingen "Venus in fur" og inden længe er hun og instruktøren viklet ind i et snedigt spil, hvor magten og overtaget hele tiden skifter. Inden længe styrer og instruerer hun ham i en farlig leg, der peger lige lukt mod afgrunden.  


Casper Crump og Mille Lehfeldt Foto: Robin SkjoldborgI foryen på Østre Gasværk Teater, er der bygget en intimscene op. Her kan sidde et par hundrede tilskuere og den gamle gasbeholder viser nye måder at kunne udnyttes på.

David Ives har begået en genistreg med manuskriptet, bygget over et romanforlæg af Leopold von Sacher-Masoch (Der med romanen "Venus in furs" kom til at lægge navn til massokismen). Og i Jacob Schjødts instruktion forløses manuskriptet dejligt komisk og fængende. Mille Lehfeldt og Casper Crump er begge mesterlige som henholdsvis skuespillerinden Vanda og instruktøren Thomas. Deres samspil sitrer og de klær hinanden på scenen. De fik i hvert fald mig til at glemme både tid og sted flere gange, i de 90 minutter forestillingen varer. Det er generelt bare svært ikke at forsøge at hæfte alle superlativer i verden, på den præstation de to skuespillere leverer. 

I disse 50-shades-of-grey-tider er det dejlig at se et teater have modet til at rulle en forestilling frem, der formår at holde intensiteten, så publikum kravler helt frem på kanten af stolen, uden at forførelsen behøver at blive tydeligt eksplisit. Det er antydningens kunst, når det er aller bedst. Forestillingen kulminerer dog, desværre, i en underlig forløsning, hvor den spænding der er blevet bygget så fint op, bliver en anelse corny. Men forførende og forløsende teater er det. Det er en must see forestilling og jeg håber at "Venus in fur", må spille for ene røde lygter. 

Og på mit natbord ligger nu i hvert fald denne her:


"Venus in fur" spiller til d. 29 marts på Østre Gasværk Teater.

Kommentarer