Status...

På Husets Teater har Jens Albinus, med udgangspunkt i Erlend Loes roman, skabt forestillingen Status. Og det er blevet en urkomisk og meget rørende fortælling om lyrikeren Nina Faber, der begiver sig ud på det ultimative hævntogt for at vinde sig selv tilbage i en verden af markedsføringsstrategier, salgstal og en utrolig dårlig anmeldelse.

Der var dem der mente, at Nina Faber burde have fået Nordisk Råds Litteraturpris tilbage i 1970’erne. Hun var på sin egen varsomme måde, en fin lyriker, men faldt aldrig helt i trit med den tids manierede politiske melodi. Hvor andre skrev om Mao, skrev Nina om sump-hullæbe, mønsteret i guldsmedens vinger og om vejret i byer, hun aldrig havde været i. Nu har hun været ude af billedet i årevis. Hærget af modgang og alkohol, og tilbage efter et længere ophold i Istanbul, udgiver den aldrende lyriker nu sin nye digtsamling, BOSPORUS. Nina er nervøs, og da hun på udgivelsesdagen kommer ud for en totalt urimelig anmeldelse, ramler det for hende. Det er payback time…
Foto: Henrik Ohsten Rasmussen
Jeg tror alle vi kender til den, angsten for at præstere. Frygten for at vende vrangen ud på os selv, for så at få at vide, at vi ikke er gode nok. Og her bliver lyrikeren Nina Faber vores nye heltinde. Hendes bersærkergangsagtige hævntogt igennem lyrikerverdenen er så urkomisk, grænseoverskridende og enormt genkendeligt, at vi i salen sidder med krummede tæer og klukler over Ninas eskapader.
Erlend Loe skriver om angst og livslede og gør det med en tilpas stor skefuld kulsort humor. Og Jens Albinus har, med sin iscenesættelse ramt Loes absurde tone lige på kornet.
Som den kriseramte lyriker stråler Tammi Øst. Det er imponerende hvordan hun, ene kvinde, formår at portrættere en så neurotisk og ikke særlig elskværdig karakter som Nina, så hun bliver både bidende komisk, men også dyb og ganske genkendelig. Og rundt om hende snurrer Morten Burian i et utal af roller og giver Tammi Øst og hendes Nina Faber lige netop det modspil hun fortjener. Øst og Burians samspil er rent og flydende. Fx Ninas hævntogt igennem Akademikerboghandlen i Oslo, kommenteret af Burian som et travløb er virkelig helt utroligt morsomt.  
Det er samfundskritisk og aktuelt teater, der, selvom vi normalt ikke uddeler hverken stjerner, hjerter eller balloner her på bloggen, fortjener seks smukke, bare lyrikerrøve at trutte i. Tak!
Tekst: Erlend Loe Instruktør: Jens Albinus Scenograf: Rikke Juellund Medvirkende: Tammi Øst & Morten Burian

Kommentarer