SKATTESAGENS HELTE, Teater Grob...

”Skattesagens Helte” på Teater Grob er en farce om skat, sladder og masser af spin. Det er toptunet underholdning med substans og en slutning der stikker fuldstændig af.

En skattesag, en lækagesag, et folketingsvalg, en politianklage og en permanent hjemsendelse af en departementschef. Eller med andre ord:  “Var det ikke noget med at statsministerens mand er bøsse?” Skal der nedsættes en skattekommission for at finde ud af, hvem der har skylden i en skatteskandale? Og hvad skal der ske, når kommissionsarbejdet er færdigt? Har det nogen konsekvenser for de skyldige?

Foto: Anders Hjerming

Kan I huske dengang i 2010, hvor Helle Thoning Schmidt og hendes mand Stephen Kinnocks skatteforhold røg en tur i den store mediemølle? Gider vi egentlig høre mere om den sag? Var der overhovedet en sag? Og kan sagen overhovedet blive en satirisk musikforestilling? Det kan den, i hvert fald hvis man lægger den i hænderne på Off Off Produktion, der med Projekt Glemmebogen støver glemte sager fra Christiansborg af. Manuskriptet til ”Skattesagens Helte” er skrevet af skuespiller Kristian Halken, der får præsenteret hele den lettere spegede skattesag lige så absurd, som den i virkeligheden er. Det er historien om embedsmænd (og en Skatteminister) med Departementschef Peter Loft i spidsen, der på alle måder forsøgte at undslå sig. Det er historien om indviklede skatteregler; så indviklede, at selv SKATs medarbejdere ikke altid kunne finde hoved og hale i det hele. Men først og fremmest er det en historie om ansvarsfralæggelse i højeste potens.
Instruktionen står Anne Zacho Søgaard for, der med skuespillerne Ina-Miriam Rosenbaum, Andreas Jebro og Søren Bang Jensen har lavet en farce der farer afsted med 200 km/t. I godt to timer bliver et persongalleri rullet ud, skatteregler gennemgået og korridoraftaler indgået uden, at vi på tilskuerrækkerne mister hverken overblikket eller interessen. Det er ”revy-teater” med parykker der ryger af og på og sange der bryder handlingen op; sange der egentlig sagtens kunne undværes, men for det meste er med til at give et lille pusterum i den eller hektiske gennemgang af ”Stikken-hovedet-i-busken”-sagen. De tre har et virkelig fint sammenspil og leverer nogle hylende morsomme portrætter af sagens forskellige medvirkende, om det så være sig Skatteminister Troels Lund Poulsen, direktør for Skat Kbh. Erling Andersen eller Departementschef i Skatteministeriet Peter Loft. Hen mod slutningen kammer farcen dog over og bliver en underlig, syret rodebutik. Her kunne den store saks med fordel være fundet frem. For det fine fokus forestillingen ellers holder hele vejen igennem, falder her på gulvet og det hele stikker lidt for meget af.
”Skattesagens Helte” er første forestilling for Projekt Glemmebogen. Anden forestilling, ”Corydong” har premiere i februar 2019. Jeg glæder mig allerede!
Producent: Off Off/Produktion v/Ina-Miriam Rosenbaum Manuskript: Kristian Halken Sangtekster: Jens KOrse Musik: Anders Birk og Michael Andersen Journalistisk konsulent: Marie Louise Toksvig Instruktør: Anna Zacho Søgaard Scenograf: David Gehrt Koreograf: Rebekka Lund Medvirkende: Ina-Miriam Rosenbaum, Andreas Jebro, Søren Bang Jensen, Anders Birk (musiker), Michael Andersen (musiker) og René Frisch Rasmussen (Scenemester)

Kommentarer