I SIDSTE ØJEBLIK, Folketeatret...

Folketeatret i Nørregade har med ”I sidste øjeblik” alderdom og livsmod på plakaten. En pragtbesætning, med Lisbet Dahl i spidsen, redder dog ikke helt den noget sukkersøde historie.

I ”I sidste øjeblik” af den svenske dramatiker Carin Manheimer møder vi den pensionerede enke Marianne, der lever det gode liv i en smuk, gammel lejlighed med højt til loftet og alt hvad hun har brug for. Men alderen er begyndt at trykke. Og selvom det er mange år siden overlægemanden døde, hænger han stadig i gardinerne og ensomheden presser sig på. Hver mandag spiser hun frokost og spiller bridge med veninderne Solvej og Anne-Louise. Ind fra højre kommer Anne-Louises fætter, enkemanden Per og den trofaste, men generte handy man fra kommunen, Stefan. I små nedslag følger vi deres op og nedture og mod til at leve, selvom livet snart er forbi. 

Foto: Thomas Petri


Hvor er det skønt og befriende og se en forestilling med 3 powerkvinder over 60 i de bærende roller. For det er ved Gud ikke dem, der hænger flest af på træerne; hverken forestillinger eller roller. Og når de tre er Lisbet Dahl, Sonja Oppenhagen og Elsebeth Steentoft, bliver det næppe meget bedre. De tre gestalter rollerne som den pensionerede journalist Marianne (Dahl), den noget forsigtige Anne-Louise (Oppenhagen) og den mandeglade og livslystne Solvej (Steentoft); og det gør de med bravur. Lisbet Dahl viser her, at hun om nogen forstår at give liv til både farcen og tragedien. Hendes Marianne, den gamle kulturredaktør, der har mistet livsgnisten, er forestillingens altdominerende midtpunkt. Og specielt hendes scener med fine Søren Bang Jensen som den loyale, generte handy man Stefan er et af forestillingens absolutte lyspunkter. Sonja Oppenhagen forstår at give den forsigtige og lettere hypokondriske Anne-Louise liv i både krop og replik, så vi ikke kan andet end at holde af hende og heppe med i hendes stille kamp mod den hjælpeløse, dog dominerende mand Bo, med den velvoksne libido. Og så er der Elsebeth Steentoft som den livs- og mandeglade Solvej, der engang var lyriker med en stor karriere foran sig. Hun fik mig til at hulke af grin. Hendes Solvej er en vulkan i konstant udbrud af skiftevis glæde, sorg, vrede, forelskelse og vrede igen. Og så er der Joen Bille i skikkelse af enkemanden Per, som Solvej har kastet sin kærlighed på. Han giver et fint portræt af en mand, der i en meget sen alder finder sin anden ungdom. Jeanette Binderup-Schultz dukker fragmentarisk op gennem forestillingen som Mariannes datter Kristina, der stormer ind og ud af døren i et forsøg på at holde hånd i hanke med sin deprimerende mor, mellem vigtige konferencer og arbejdsmøder. 

Christoffer Berdal har formået at få en flydende og velspillet forestilling ud af svenske Carin Manheimers noget sukkersøde manuskript og komiker Sebastian Dorset har oversat, så sproget blomstrer og lever.

Men hvor velinstrueret ”I sidste øjeblik” end er, og hvor dygtigt og velspillende et cast forestillingen består af, redder det desværre ikke de dramaturgiske huller, ”I sidste øjeblik” er lidt for præget af. Vi hører flere gange om Mariannes yngste datter Sara, der ikke har kontakt til sin mor. Men vi finder aldrig ud af, hvad der er gået forud for den mistede kontakt og hvorfor Sara tilsyneladende hverken har adresse eller telefonnummer. Den del af fortællingen har ingen konkret betydning for hverken historien eller dens fremdrift og burde være strøget. Samtidig er der også karaktertræk og små monologer fra de forskellige karakterer, der virker lidt for let købte, for at få fortællingen til at ende hvor den gør. ”I sidste øjeblik” bliver markedsført som en ”lun komedie”, og her ligger hunden nok begravet. For i den lune jargon, den hyggelige scenografi og de morsomme ping-pong dialoger, drukner de uundgåelige konflikter i sødsuppe og alt for meget sød, lunken hvidvin.  Det er ærgerligt, men det ændrer ikke på, at ”I sidste øjeblik” er en fin og rørende komedie om vigtigheden af mod til at springe ud på det dybe, selv i en sen alder. En lun fortælling mange vil kunne nikke genkendende til og drage nytte af.

”I sidste øjeblik” drager, efter endt spilleperiode på Folketeatret i København på turné rundt i landet og kan sikkert fanges i din nærmeste teaterforening. 

MANUSKRIPT: Carin Manheimer OVERSÆTTELSE: Sebastian Dorset INSTRUKTION: Christoffer Berdal SCENOGRAFI: Marianne Nilsson LYSDESIGN: Lars Schou LYDDESIGN: Steen Larsen MEDVIRKENDE: Lisbet Dahl, Sonja Oppenhagen, Elsebeth Steentoft, Jeanette Binderup-Schultz, Joen Bille og Søren Bang Jensen

Kommentarer