J O B - ET ENKELT MENNESKE, Bådteatret...

Med ’J O B – Et enkelt menneske’ tager Bådteatret og OFF OFF/Produktion livtag med Joseph Roths historie om jøden Mendel Singer. I Ina-Miriam Rosenbaums hænder bliver det historiefortælling på højeste plan og en dejlig påmindelse om, at mirakler virkelig kan ske. 

“J O B” er fortællingen om den troende jødiske lærer Mendel Singer, der tvunget af omstændighederne udvandrer til Amerika med sin familie. Første verdenskrig står for døren og ulykker regner ned over ham. Mendel, konen og datteren forlader Rusland i håb om at skabe sig en bedre tilværelse hos den mellemste søn i Amerika. Mendels møde med den ny verden, lever ikke op til forventningerne. Han mister alt - også sin tro. Ligesom JOB i det gamle testamente forbander Mendel sin Gud og venter utålmodigt på at komme til at dø. Først i mødet med en sang, vækkes livsviljen igen og Mendel oplever et mirakel, da han forstår, at det store og uforståelige findes i både gruen og glæden.

Foto: Ea Verdoner
På en lille båd i Nyhavn har Bådteatret til huse. Og hvilket sted til forestillingen om Mendel Singer og hans rejse mod miraklet. Vi sidder tæt sammen og holder hinanden varme på en iskold februaraften i bådens bug, mens Ina-Miriam Rosenbaum, flankeret af musikerne Henrik Goldschmidt og Anders Singh Vesterdahl ruller historien ud for os. 

Bibellæreren Mendel Singer har ikke meget, men han har nok. En kone Deborah, tre sunde og raske børn, Jonas, Shermarjah og Mirjam og et liv, der strømmer afsted som stille vand i bækken. Men så rammer herrens forbandelser Mendel. Og alligevel siger han som Job ’Herren gav, Herren tog, Herrens navn være lovet’. Men den dag Mendel har mistet alt, giver han fortabt. Han spotter Gud på den eneste måde, han kan komme i tanke om, ved at true med at brænde sin bibel. Og alligevel lader Gud miraklet ske. Og når miraklet til slut indtræffer, ved vi det allerede længe før Mendel. Og alligevel sidder vi med tårer i øjnene. 

Karen-Maria Bille har formået at få den essentielle frem i sin dramatisering af Joseph Roths store, lille roman. Og Rolf Heim har begået en tæt, rørende og morsom iscenesættelse, hvor det lille bitte scenerum bliver udnyttet og hvor historien flyder uden unødig brug af alt for mange rekvisitter. 

I Ina-Miriam Rosenbaums hænder bliver ’J O B – Et enkelt menneske’ historiefortælling på højeste plan. Hun er Mendel Singer, og samtidig er hun alle karaktererne omkring ham. Med gestik, ord og et par briller, formår hun at indfange os i den kæmpe historie ’J O B – Et enkelt menneske’ er. Og bag hende spiller musikken, som svar på handlingen. De svarer og modsvarer både med lyd og ord. Og hvilken fryd af lytte til Singh og Goldschmidt. De spiller verdensmusik, så hårene rejser sig. 

Vi lever i en verden hvor vi lærer, at den vigtigste at tro på, er en selv. Ting går stærk og tiderne er mørke. Så er er der ikke noget mere livsbekræftende, end at sidde helt tæt i bugen på en kold båd og høre historien om tro, tab og det største mirakel. Og i disse så triste tider, er det rart at blive mindet om, at selv i det dybeste mørke kan miraklerne ske. 

’J O B – Et enkelt menneske’ er produceret af OFF OFF/Produktion og spiller på Bådteatret til d. 17. februar 2018 og varer ca. 1t.25min. uden pause.

TEKST: Joseph Roth DRAMATISERING: Karen-Maria Bille ISCENESÆTTELSE: Rolf Heim MUSIK: Singh og Goldschmidt LYSDESIGN, RUM OG TEKNIK: Kisser Rosenquist MEDVIRKENDE: Ina-Miriam Rosenbaum, Henrik Goldschmidt (musik) og Anders Singh Vesterdahl (musik)

Kommentarer