SVAR PÅ HELGAS BREV, Teater V...

Bergsveinn Birgissons lille store roman ’Svar på Helgas brev’ er, i hænderne på Teater V og Dansk Turnéteater, blevet en monolog med Victor Marcussen som den islandske fåreavler Bjarni, der på kanten af livet skriver et brev til kvinden Helga han aldrig fik, med på en måde forblev tro hele livet.

På kanten af sit liv skriver den 90-årige Bjarni et brev til sin elskede Helga. Kvinden han aldrig fik, men på sin egen måde forblev tro hele livet. Deres smukke, men korte kærlighedshistorie folder sig ud i erindringsglimt og river op i gamle sår fra et langt liv og minder os om at det er i revnerne og sprækkerne at lyset og livet slipper ind.
Foto: Ursula Marcussen
I en lille, simpel, men dog smuk og lækkert lyssat scenografi sidder han, Bjarni. På en skæv taburet med et fedtet fåreskind på, sidder han og fortæller. Om livet med fårene, naturen og om sin ustabile og syge kone der gemmer sig i klædeskabet og græder, når konfrontationerne med livet kommer for tæt på. Og så er der selvfølgelig Helga. Kvinden Bjarni har en kort, intens affære med. Hende han ikke formår at slippe. Det starter som en liderlighed og et begær, der næsten bliver for meget. Meget malerisk beskrives bryster og lår og sæd og bryster; og bryster - og bryster… Men pludselig bliver mindet om liderligheden til vrede og afmagt i Bjarni. Vrede og afmagt over det han aldrig fik. For til slut at blive til en smuk refleksion over kærligheden. 

Victor Marcussen brillerer i rollen som den gamle Bjarni, der mærker livet rinde ud. ’Svar på Helgas brev’ er en stor historie, der kræver sin mand og det er Marcussen heldigvis garant for. Han er en historiefortæller i absolut topklasse, og det er en fryd at få lov til at læne sig tilbage og høre og se ham fortælle. Han formår på forunderlig vis at være både en olding og en ung og viril mand, når det passer sig i historien. Bravo!

’Svar på Helgas brev’ er ikke en lang forestilling og alligevel tog jeg desværre mig selv i at zoome ud midt i historien. Det skyldes hverken Kirsten Peuliches fine iscenesættelse eller Victor Marcussens formidable spil. Det er selve historien og de noget lange beskrivelser af arbejdet med dyreholdet, traktorer og ja, bryster, der trak det hele lidt i langdrag for mig. Den store dramaturgiske slagterkniv kunne med fordel have være fundet frem midt i fortællingen, for at gøre historien mere spændstig og forestillingen mere flydende. 

Men ’Svar på Helgas brev’ er bestemt en meget seværdig forestilling. Hvis ikke mindst, så for Marcussens spil, formidable fortælleevner og den meget rørende slutning. Og vi bliver mindet om at leve med kærligheden og ikke mod den. 

’Svar på Helgas brev’ der markerer Victor Marcussens 40 års skuespillerjubilæum er produceret af Teater V og Dansk Turnéteater og spiller på Teater V til d. 10. marts 2018 og varer 1t. 15min. uden pause. 

TEKST: Bergsveinn Birgisson DRAMATISERING: Kirsten Peuliche og Victor Marcussen IDÉ OG INSTRUKTION: Kirsten Peuliche LYSDESIGN: Sune Schou LYDDESIGN: Karsten Wolsted MEDVIRKENDE: Victor Marcussen

Kommentarer