HVID USKYLD, Teater Får 302...

I forestillingen 'Hvid Uskyld' tager kunstnerkollektivet Familien og Teater FÅR302 livtag med Danmarks fortid som kolonimagt i en satirisk og selvransagende forestilling, der skubber hykleriet frem i forreste række. 

I et rum fyldt med sukker og bevæbnet med krinoliner, dykkerudstyr og solcreme forsøger 3 personer at gøre status efter jubilæumsåret af salget af de Vestindiske Øer. Men stoffet er komplekst, deres viden ufuldstændig og deres moralske kompas sat på prøve. De kommer til kort og må vedvarende skifte taktik og angribe stoffet fra en ny vinkel og et nyt setup. ’Hvid Uskyld’ består af seks små akter, der hver især varierer i form og genre, og på forskellig vis diskuterer vores individuelle såvel som nationale forhold til kolonitiden.
Foto: Thomas Cato
Hvem skal sige undskyld for hvad? Og til hvem? Og kan man overhovedet sige undskyld til de døde? I et kridhvidt, sukkerklæbrigt univers tager kunstnerkollektivet Familien os med ned af historien smalle sti, til slavehytterne og den fortid vi helst bare vil glemme.

’Hvid Uskyld’ tager fat i de officielle udtalelser angående Danmarks fortid som kolonimagt og blander det skamløst med satiriske sketches, der sætter hele problematikken om ’undskyld eller ej’ på spidsen. I hvide krinoliner og høje pudderparykker serverer de tre medvirkende Danmarks noget plettede fortid i en ordentlig omgang ’Game of Sugar’. 

Holdet har formået at skabe en stærk tekst med plads til både humor og eftertanke. Det stikker helt af, når to veninder tager på drømmerejsen til den gamle danske koloni og gør Danmarks fortid som slaveførende nation til en turistattraktion, hvor Kurt Ravn dukker op klædt ud som Peter von Scholten og Lille-Lars fra Græsted får mere end svært ved at forklare forskellen på at sige undskyld som privatperson og kun at kunne beklage som offentlig person. Både de to veninder og vi på publikumsrækkerne er blevet klogere på livet og kolonitidens kompleksitet. 

Siggi Óli Pálmason har skabt en enkelt, men enormt effektfuld scenografi, der langsomt trækker sig sammen om de tre spillere, mens sukkeret drysser ned fra loftet.

’Hvid Uskyld’ er en stærk satirisk og selvransagende forestilling, der serverer hykleriet og arrogancen med en ordentlig skefuld sukker, der får den sure medicin til at glide ned.

’Hvid Uskyld’ er produceret af kunstnerkollektivet Familien og Teater FÅR302 og spiller på Teater FÅR302 til d. 12. maj 2018 og varer ca. 1t. 15min uden pause.

INSRUKTØR: Lene Skytt TEKST: Holdet SCENOGRAF: Siggi Óli Pálmason KOREOGRAF: Maria Saaby Noer KOSTUMER: Amalie Aunsbjerg Jørensen LYSDESIGN: Maria Pi LYDDESIGN: Emil Sebastian Bøll DRAMATURG: Tine Byrdal CO-FORFATTER OG KUNSTNERISK SPARRING: Rosa Sand MEDVIRKENDE: Birgitte Prins, Mikkel Trier Rygård og Charlotte Elizabeth Munksgaard

Kommentarer