I STØVET FRA REGNEN, Teater Grob...

Med ’I støvet fra regnen’ giver Teater Grob os en sjælerystende forestilling om sårede sjæle, PTSD-diagnoser og krigens usynlige ofre, med Paw Henriksen og Martin Hestbæk i absolut uafrystelige præstationer.

’I støvet fra regnen’ er et drama om krigen der aldrig slutter. Hvordan lever man videre efter at have været i krig og kan man overhovedet vende tilbage til en hverdag, efter at have mærket krigens rædsler? To soldaterkammerater mødes på et værtshus til et spil billard. De har ikke set hinanden i flere år, så hvorfor pludselig nu? Gamle traumer, uforløste konflikter og rå vold hænger i luften. For selvom krigen er slut, betyder det langt fra at de er færdige med at kæmpe. Eller at gamle sår er helet.

Foto: Emilia Therese
I en billardstue på et værthus mødes to soldaterkammerater, Lassen (Martin Hestbæk) og Quist (Paw Henriksen) for første gang i mange år. Begge veteraner fra Irakkrigen, begge med sår på sjælen og den ene af dem med en agenda. Men intet går som planlagt, for de er måske begge mere syge end de egentlig lige vidste. Lassen der ikke længere kan tåle høje brag, nytårsraketter og heavyrock uden at få voldsomme angstanfald. Og Quist der, i ønsket om at komme til at se sine børn noget mere, er gået på vandvognen, men kategorisk nægter at fejle noget og få hjælp.

Laura Rasmussens har begået den perfekte scenografi, med den autentiske Nørrebro billardstue på bodegaen, med mørkerøde vægge, dart, jukeboks og tæt, røgfyldt luft. Magnus Iuel Berg har med ’I støvet fra regnen’ skrevet et stramt og virkningsfuldt manuskript, uden svinkeærinder og overflødige ord. Et manuskript om krigens ofre, PTSD-diagnoser og menneskelige omkostninger. Per Scheel-Krüger har ud fra dette iscenesat en forestilling, der virker voldsom i sin autencitet og går direkte i hjertekulen og tårekanalen. Og så er der Martin Hestbæk og Paw Henriksen. Deres portrætter af de to soldater med dybe fysiske og psykiske ar er sjælerystende. Specielt Hestbæks angstanfald var så skræmmende livagtige, at det gav mig åndenød at se på. De formår begge fra første minut, at få luften til at sitre af konflikt og spille med en nerve og ægthed, der gør, at når slutningen kommer, taber vi luften på publikumsrækkerne.

For vi ved selvfølgelig godt fra første færd, at denne historie ikke kan have en lykkelig slutning. Men hvor ulykkelig den er, var der vist ingen af os der var forberedt på. ’I støvet fra regnen’ er en voldsom forestilling med et vigtigt ærinde og budskab, at al krig har store menneskelige omkostninger og at krig kræver liv. Det må vi aldrig glemme.

’I støvet fra regnen’ spiller på Teater Grob til d. 5. maj og varer 1t. 10min. uden pause.

MANUSKRIPT: Magnus Iuel Berg IDÉ OG ISCENESÆTTELSE: Per Scheel-Krüger SCENOGRAFI OG KOSTUME: Laura Rasmussen LYSDESIGN: Sonja Lea LYDDESIGN: Weronika Andersen MEDVIRKENDE: Paw Henriksen og Martin Hestbæk

Kommentarer