FLYGT - Det Flydende Teater...

Arkitekterne Poul Henningsen og Arne Jacobsen må flygte til Sverige da besættelsesmagten natten til den 1. oktober 1943 indleder jagten på jøder, kommunister og andre på kant med nazisterne. PH, fordi han er på kant. Arne Jacobsen, fordi han er jøde. Skæbnen vil, at de flygter i den samme lille robåd over sundet fra Skodsborg strand til Landskrona denne råkolde, våde og blæsende nat. Foruden de to arkitekter og deres koner er eneste medpassager en ung jødisk ingeniør og kaproer, Herbert Marcus, der trækker det hårdeste læs med at ro selskabet over Øresund. Under disse ekstreme omstændigheder udspiller der sig et drama, hvor bølgerne i bogstaveligste forstand går højt. Mellem skumsprøjt og tyske projektører tager de to arkitekter fat i en diskussion om livet under besættelsen og om, hvilket ansvar man har som menneske og formgivende kunstner. Det bliver til en diskussion om arkitekturens, kunstens og det enkelte menneskes ansvar i en verden i krig.

Foto: Per Morten Abrahamsen

I en af de mest debatterede og udskældte nye bygninger i København, BLOX-DAC inviterer Det Flydende Teater og Dansk Arkitekturcenter indenfor til forestillingen ’Flygt’, hvor omdrejningspunktet er de to arkitekter Poul Henningsen og Arne Jacobsens flugt over Øresund i en robåd en kold oktobernat i 1943. Og hvor mere nærliggende at spille forestillingen om disse to koryfæer i dansk arkitekturhistorie end her. Festsalen i BLOX fungerer glimrende som teaterrum, hvor publikum sidder på begge sider af det blå dansevinyl, der agerer Øresund. Ind træder de to skuespillere Rolf Hansen og Pelle Nordhøj Kann og mellem sig bærer de et metalskelet af en båd og begynder at batle i dansk kulturarv. Og langsomt begynder de at fortælle om de to herrer og deres baggrund for at ende i den lille robåd hin oktober nat. Og lige så langsomt forandres de fra skuespillerne, der fortæller historien, til de to karakterer der oplever den. Rolf Hansen som den forknytte Arne Jacobsen og Pelle Nordhøj Kann som den flabede og højråbende PH. Og begge er de aldeles velspillende, ikke kun som de to hovedkarakterer, men også som hinandens koner eller som den unge jødiske kaproer, der skal sørge for at få dem helskindede over Øresund.


Ved at lade omdrejningspunktet for forestillingen være de to arkitekters flugt over Øresund har dramatiker Line Mørkeby, ganske smart og virkelig velskrevet, sørget for, at paraderne er nede og diskussionen kan flyde frit. Jo højere bølgerne går, der midt i sejlrenden, jo friere glider ordene, indtil robåden rammer de svenske klipper og konerne må hoppe i vandet og sørge for at få dem sikkert i land. 

Musikken spiller en vigtig og central rolle i ’Flygt’. Komponist Nikolaj Busk har skrevet enkel og ærlig musik, der til tider lader celloens dybe klageklange vække minder om temaet til Steven Spielbergs smukke ’Schindlers Liste’ og pludselig lader Poul Henningsen og Kai Normann Andersens ’Man binder os på mund og hånd’ bryde bølgerne, diskussionerne og søsygen. 

’Flygt’ er en forestilling fuld af ord, diskussioner og klare meninger, der er med til at trække tydelige linjer til nutidens flygtningekrise og både fulde af mennesker, der har forladt dem og det de elsker mest i verden for at komme i sikkerhed. Og det gør den smukt med både humor, nerve og uden unødvendigt løftede pegefingre, i sær takket være Line Mørkebys manuskript og Jacob Schjødts stramme instruktion. Det går stærkt og man skal spidse ører for at få det hele med. Men gør man det, er man også garanteret en historietime, man sent vil glemme. 

Foruden at spille i BLOXs til og med d. 12. juni, kan forestillingen, som altid på Det Flydende Teater, også ses på bådrundfarten på Furesøen fra d. 15. – 30. juni og igen fra d. 30. juli – 11. august og på Danmarksturné fra d. 14. august – 30. september. Forestillingen varer ca. 1t.15min. uden pause.

DRAMATIKER: Line Mørkeby INSTRUKTØR: Jacob Schjødt KOMPONIST: Nikolaj Busk og Kai Normann Andersen SCENOGRAF: Sir Grand Lear LYSDESIGN: Martin Danielsen MEDVIRKENDE: Pelle Nordhøj Kann, Rolf Hansen, Marie Bessesen/Anna Klett (musiker), Hanna Englund/Kristine Pedersen (musiker) og Cille Buch/Idil Alpsoy (sang)

Kommentarer