ORLANDO - Betty Nansen Teatret...

Betty Nansen Teatrets nye kunstneriske leder Elisa Kragerup åbner sin første sæson med kønsklassikeren Orlando. En forestilling der falder lige ned i tidens store debat om kønsidentitet. Tiden, livet, kønnene og døden er opløst. Mænd spiller kvinder og kvinder spiller mænd, mens den udødelige Orlando bevæger sig gennem tid og rum og skifter køn undervejs.

Foto: Natascha Thiara Rydvald

Er du sikker på, du ikke er kvinde?’ Spørger den kvindelige Orlando sin elskede, ’Ved du med sikkerhed, at du ikke er mand?’ Spørger han tilbage. Alt angående køn bliver sat på spidsen og dermed nærmest opløst i Kragerups eminent flotte iscenesætte. At se ’Orlando’, er som at blive suget ind i et fantasirum fuld af leg, man ikke har lyst til at forlade igen. 

Orlando fødes under Elizabeth d. 1. og vokser op som en smuk og ombejlet dreng, der pludselig en dag vågner op og er blevet til en kvinde. Orlando har ikke forandret sig, men det har hendes vilkår. Og sådan følger vi Orlando gennem 400 år. Med identitet som omdrejningspunkt får vi en satire og sladderhistorie om snærende normer og flydende kønsroller.

Scenograf Maja Ravn har skabt et spejlkabinet af en scenografi, der ikke kun sætter et spejl op for os publikum, men også gør scenerummet større og udvider universet. I spejlets dobbelthed ser vi det hele, men snydes også. Med effektive dog enkle virkemidler hvirvler forestillingen derud af. Mænd spiller kvinder og kvinder spiller mænd i rokokoinspirerede lyserøde kostumer med kalvekrøs, pudder og stramme veste. 

Kragerup har samlet et super stærkt hold omkring sig med Maria Rossing i spidsen som en koket, stærk og uendelig morsom Orlando. Alle er vanvittigt velspillende og skifter roller med en lethed og et tempo der ikke kan undgå at imponere. Specielt fordi forestillingen hele vejen igennem forekommer utrolig legende og nærmest let. 

Orlando er en mere end lovende åbningsforestilling for det nye direktørpar. Og i spejlet kan vi til slut se os selv og spørge ’hvem er vi?’

’Orlando’ spiller på Betty Nansen Teatret til d. 13. oktober 2018 og varer ca. 2t. 10min med pause.

TEKST: Virgina Woolf BEARBEJDELSE: Solveig Gade DRAMATISERING: Sigrid Strøm Reibo og Njål Helge Mjøs BASERET PÅ OVERSÆTTELSE AF Karsten Sand Iversen INSTRUKTION: Elisa Kragerup SCENOGRAFI OG KOSTUMER: Maja Ravn MEDVIRKENDE: Maria Rossing, Mikkel Arndt, Tina Gylling Mortensen, Xenia Noetzelmann og Anton Hjejle

Kommentarer