RICHARD III - Husets Teater...

Borgerkrigen er netop slut. Krisen er overvundet. Yorks sol skinner over hele landet. Kun en mand kaster skygge over fredens glæde. Hvor langt vil Richard af Gloucester gå for at få en plads i solen?

Foto: Henrik Osthen Rasmussen

’En hest, en hest, mit kongerige for en hest!’ Lyden af en hest i mørket, en kamp der udspiller sig, hesten den løber væk og så stilhed. Og pludselig står han der, Richard d. III i skikkelse af Tammi Øst. Her hverken mand eller kvinde, men ren, rå ondskab. Den beregnende Richard III der griber kvinderne ’by the pussy’ og vrider ansigtet i alverdens folder, for at vinde folkets gunst.
  
Less is more må være taglinen på hele denne forestilling. Ikke mindst i Rikke Juellunds minimalistiske, dog magiske scenografi. En høj hvid væg på hjul, der kører lydløst rundt og agerer hele verden. Jens Albinus har skabt en forestilling, der er skåret helt ind til benet, hvormed historiefortællingen kommer i fokus i skarp og stærk skuespillerkunst. 

Tammi Øst er ubegribelig god som Richard. En Richard der griber magten i et krigsskabt tomrum. En Rosenkrigenes Trump. Og dem omkring ham lader det ske, for der er ingen tyran uden en hob. Folket jubler, mens Richard myrder sig vej til magten. Det er så ondt, at det til tider bliver grotesk morsomt. Og omkring Tammi Øst er Morten Burian og Lucia Vinde Dichsen i et utal af små roller. Han bl.a. som en formidabel Buckingham, der hjælper Richard til magten, men ender med at vende sig mod ham til slut. Hun som bl.a. Richards lejemorder og en velspillet Lady Anne, der bogstavelig talt bliver ’grabbed by the pussy’. Det er dejligt at se hvordan Husets Teater lader elever i scenetjeneste få udfordringer og vise deres talent, hvilket man virkelig kan sige Lucia Vinde Dichsen får lov til i dette kammerspil. 

Det er sublimt tænkt, at skære forestillingen ind til benet og lade skuespillet og historien stå rent uden alt for mange rekvisitter og flitterstads. For på den måde formår Jens Albinus og hele holdet at få den rene essens af forestillingen lagt frem for os. Nemlig, at hvis vi bare lader stå til, så griber uhyret magten. Og det går kun ud over os selv.

’Richard III’ spiller på Husets Teater til d. 13 oktober 2018 og varer 2t. 15 min. med pause. 

TEKST: William Shakespeare OVERSÆTTELSE: Edvard Lembcke BEARBEJDET AF: Erik H. Madsen (1977) og Jens Albinus (2018) INSTRUKTØR: Jens Albinus DRAMATURG: Pernille Kragh SCENOGRAF: Rikke Juellund LYDDESIGN: Mads Ljungdahl LYSDESIGN: Sonja Lea MEDVIRKENDE: Tammi Øst, Morten Burian og Lucia Vinde Dirchsen 

Kommentarer