SEXPOL - Teater Grob...

Den idealistiske gruppe Sexpol kæmper i 1930’erne for prævention, fri abort og en bedre verden. De tror på, at fascismen kan bekæmpes med orgasme. Med den karismatiske psykoanalytiker Wilhelm Reich i front begynder gruppen den første seksuelle revolution i Danmark. Til samtidens store fortrydelse kæmper gruppen for seksualoplysning til børn, ligestilling, prævention, fri abort og seksuel frigørelse. De må hver især betale en høj pris for gruppens aktiviteter. Er de gale eller geniale?

Foto: Emilia Therese

I 1930’erne, længe før hippierne i 1960’erne- og 70’erne råbte ’make love, not war’, går den idealistiske gruppe Sexpol rundt og taler for prævention, fri abort og ’orgasme mod fascisme’. Med den østriske psykoanalytiker Wilhelm Reich i spidsen, arbejder de for en bedre verden med det orgasmiske menneske i spidsen. I mens forandrer verdens sig omkring dem. Hitler bliver valgt til Rigskansler i Tyskland og anden verdenskrig bryder ud. Og i mens verden hader, begynder sammenholdet i den lille gruppe at krakelere. Enkelte af gruppemedlemmerne når at hoppe af toget inden den kører helt galt, mens andre bliver hængende og mister jordkontakten. 

Vi møder bl.a. journalisten og psykoanalytikeren Jo Jacobsen der arbejder for ligestilling og skriver seksualoplysningssange til børn på kendte melodier, lægen Jonathan Leunbach, der arbejder for seksualoplysning og fri prævention og starter en illegal abortklinik og lægen Tage Philipson, søn af en af de rigeste mænd i Danmark, der arbejder på Leunbachs klinik og starter en antiautoritær retning indenfor børneopdragelse i Danmark. Hver eneste karakter har sin helt egen motivation for at træde ind i gruppen, men alle med ønsket om at gøre verden til et bedre sted.

Manuskriptforfatter Lærke Sanderhoff og iscenesætter Nicolei Faber kunne sagtens, med ’SEXPOL’ have fremstillet gruppen som en gang seriøse tosser med karikaturen Reich i spidsen. I stedet formår de at få nuancerne frem i den kringlede historie om Sexpol, den fascistiske undertrykkelse og det enormt komplekse menneske Wilhelm Reich i virkeligheden var. 

De seks spillere løfter i flok både teksten og forestillingens visuelle udtryk og formår alle at give troværdige og sympatiske portrætter af deres karakterer med en stærk Kasper Leisner i spidsen. Hans portræt af mennesket Wilhelm Reich går hele tiden lige til grænsen med et vidunderligt underspil, der gør hans uundgåelige sammenbrud ekstra stærkt. ’SEXPOL’ er en imponerende visuelt smuk og sansemættet forestilling. Helt fra den simple, glatte scenografi til videoprojektionerne og de smukke og farvestemte kostumer. 

’SEXPOL’ er en samproduktion mellem Teater Grob og Teater Stuk og spiller på Teater Grob til d. 27. september 2018 og derefter på Aalborg Teater fra d. 2. – 6. oktober 2018. Forestillingen varer ca. 1t. 40min. uden pause.

PRODUCERET AF: Teater Grob & Teater Stuk MANUSKRIPT: Lærke Sanderhoff ISCENESÆTTELSE: Nicolei Faber SCENOGRAFI OG KOSTUMEDESIGN: Christian Albrechtsen LYS- OG VIDEODESIGN: Mathias Hersland LYDDESIGN: Asger Kudahl MEDVIRKENDE: Kasper Leisner, Helle Fagralid, Morten Brovn, Kathrine Høj Andersen, Jens Gotthelf og Solvej Kyong-Sook Christiansen

Kommentarer