FAR ER SUR - Zangenbergs Teater...

Når Far er sur, er gode råd dyre og i dag er Far altså virkelig sur. Datter prøver alle mulige krumspring for at få Far til at komme ud af sin surhed, men lige meget hvad hun finder på, virker det ikke. Men det viser sig heldigvis til sidst, at Far er meget mere medgørlig, når bare de rette midler tages i brug.

Foto: Nicolai Egense
Vi kender det alle sammen. Det der med at have sådan en rigtig øvdag, hvor alt går galt og næsten intet kan gøre os i godt humør igen. Sådan en dag har Far i forestillingen ’Far er sur’, der er basseret på tegneren Philip Ytounels børnebog af samme navn. Han slår tåen på dørtrinnet, taber sine ting og kan slet ikke finde sig selv tilfreds. Men heldigvis har Datter en masse ideer til, hvordan Far kan blive glad igen. I en masse ordløse situationskomediescener forsøger hun at muntre den eddikesure far op, dog uden megen held.

Emma Silja Sångren, der debuterer i ’Far er sur’, spiller den livlige datter med et imponerende overskud, uforlignelig timing og funklende øjne og mestrer både vejrmøller og spagat. Christopher Lillman spiller den store, brede Far, så man næsten må få helt ondt af ham. Hans portræt af faren, er nærmest barnlig trodsig, som han sidder der på sin skammel og synker hen i selvynk. Han afviser næsten alle Datters forsøg på at gøre ham glad igen, både kælekanin, kage og ostemad. Og da Datter tager ham med på fantasifisketur, fanger hun den store fisk og han den lille; og så bliver Far sur igen. Deres fælles dynamik og timing er uforlignelig og der er masser at grine af.

Hver eneste lille scene fungerer uden en eneste mislyd og giver os på tilskuerrækkerne mulighed for at sætte vores fantasi på arbejde. Maren Birkbøll Auzias har skabt en minimalistisk og samtidig meget virkningsfuld scenografi. Et hvidt gulv og en hvid væg med en dør, skuffer og skabslåger, der er med til at give forestillingen det tegnede univers, der trækker spor tilbage til Ytournels tegninger, og de farvestrålende kostumerne skaber en lækker kontrast til den helt hvide scenografi. Sofie Pallesen har formået at iscenesætte en skør, sjov og medrivende forestilling, der vækker genklang hos både store og små og endte med at røre mig til tårer. 

Det er imponerende at se, hvordan Zangenbergs Teater har rejst sig på trods af økonomisk knibe og fjernede kommunale tilskud. 'Far er sur' er et bevis på, at Zangenbergs Teater stadig er fyldt med lyst til at skabe, fantasi og professionelt overskud.

Efterårsferien nærmer sig med stormskridt. Så hvis du, kære læser, får muligheden, så tag et barn i hånden og smut forbi Zangenbergs Teater og lad jer underholde af ’Far er sur’. Den giver nemlig både plads til grin og noget at tale om efterfølgende.

’Far er sur’ er for børn i alderen 4 – 9 år og spiller på Zangenbergs Teater til og med d. 28. oktober 2018. Forestillingen varer 35min. uden pause.

FORFATTER: Philip Ytournel INSTRUKTØR: Sofie Pallesen KOMPONIST: Thomas Dinesen SCENOGRAFI: Maren Birkbøll Auzias MEDVIRKENDE: Christopher Lillman, Emma Silja Sångren

Kommentarer