FINN OG DE FEM FAJL - Zangenbergs Teater...

Det er ikke let at være Finn. De andre i skolen er gode til alt det, som Finn har svært ved. Matematik er ikke lige ham, men det er dansk heller ikke. Til gengæld er Finn skide god til at tegne – men det kan man ikke leve af, siger hans mor. I en finurlig, grafisk og hæsblæsende forestilling præsenterer Zangenbergs Teater publikum for ’Finn og de Fem Fajl’. 

Foto: Nicolai Egense Eilertsen Meilby


Der er ingen tvivl om, at forestillingen ’Finn og de Fem Fajl’, er skabt til det teenagepublikum, der fylder foyeren i det lille Zangenbergs Teater, den regnfulde søndag, jeg så forestillingen. Men det er bestemt ikke kun teenageren der skal se forestillingen. Alle voksne, om de er forældre, pædagoger eller lærere, burde ordineres en billet til forestillingen om Finn, der har så pokkers svært ved at finde sin plads i livet. For historien om Finn er lidt som Albert Einstein citatet, der lyder noget i retning af ’alle er genier, men hvis man dømmer en fisk ud fra dens evne til at klatre i træer, vil den hele livet tro den er dum’. For Finn er ikke dum, men bare en trekantet klods, de voksne partout vil have til at passe ned i en firkantet form.

Dramatiker Magnus Iuel Berg, der sidste sæson bragede igennem med ’I Støvet Fra Regnen’ på Teater Grob, har med ’Finn og de Fem Fajl’ skabt en lille perle af en historie, der går lige til stålet, fuld af humor og fantastiske karakterer. Det er tydeligt, at han helt klart husker, hvordan det var at være en 15 årig knægt med tvivl i livet og en krop fuld af hormoner. Og Niels Erling har taget Iuel Bergs tekst og iscenesat den stramt og tempofyldt, så den passer til målgruppen. Men den største ros skal gå til Emil Blak Olsen der, sammen med live illustrator Jakob Tolstrup formår at fortælle historien knivskarpt og med masser af humor. Han skifter ubesværet mellem forestillingens mange karakterer uden den mindste usikkerhed eller tøven. Og Jakob Tolstrups tegninger klæder historien og er levende og lækre at se på. 

Forestillingen varer lige omkring de 55 min. og tiden går hurtigt i Finns selskab. Alligevel er det dog som om, at forestillingen mister momentum hen mod slutningen. Det høje tempo gør at vi næsten mister pusten og opbygningen mod slutningen bliver lige lang og intens nok. Men det er ikke noget, der på nogen måde ødelægger oplevelsen af den fantastiske fortælling ’Finn og de Fem Fajl’ er. 

’Finn og de Fem Fajl’ spiller på Zangenbergs Teater til d. 24. februar og varer ca. 55 min. uden pause.


DRAMATIKER: Magnus Iuel Berg INSTRUKTØR: Niels Erling SKUESPILLER: Emil Blak Olsen LIVE ILLUSTRATOR: Jakob Tolstrup MUSIKER: Simon Muschinsky PRODUCENT: Zangenbergs Teater

Kommentarer