FLASHDANCE THE MUSICAL - One and Only Musical Teater...

Der er dømt knald på pastelfarverne og permanentkrøllerne, når ONE AND ONLY MUSICAL TEATER blænder op for musicalen FLASHDANCE THE MUSICAL i Musikhuset Aarhus. Det er ren nostalgi og feel good, der desværre bliver lige lang nok i spyttet.

Foto: Miklos Szabo
FLASHDANCE THE MUSICAL er bygget over filmen af samme navn fra 1983 og handler om den unge arbejderklassepige Alex Owens der er svejser om dagen og showdanser om natten, men allermest drømmer om, at komme ind på det fine danseakademi og blive en ’rigtig’ danser. Hun og chefens søn falder hovedkulds for hinanden, trods klasseskel og omgivelsernes modstand. Men kan de få det hele til at fungere? Og bliver Alex mon nogensinde en ’rigtig’ danser?

Jeg er født to år før filmen fik premiere og har aldrig rigtig dyrket filmen, som jeg har med andre musik- og dansefilm fra samme periode. Men det er alligevel lidt af et nostalgitrip at være publikum til FLASHDANCE THE MUSICAL. Der er adskillige ørehængere fra perioden, der fik mig til at sidde og rocke med i sædet, fedt leveret af det yderst velspillende orkester under ledelse af Joakim Pedersen.
Benjamin la Cour har lavet en scenografi, der fungerer i forskellige niveauer og hvor man, helt fra forestillingens start, får fornemmelsen af at være midt i MTV-musikvideo fra 80’ere, hvor små videosekvenser spiller sammen med lyset og den stålgrå scenografi. 

På scenen står et virkelig velspillende og ikke mindst veldansende ensemble. Der er fuld knald på fra start til slut og de lægger en god og solid bund for de større roller at støtte sig på.
Rikke Hvidbjerg er fuldstændig fænomenal som veninden Gloria, der så gerne vil berømmelsen, men mangler det talent Alex har. Hun har en power, både når hun danser og synger, der formår at komme helt ud og op baggest i salen. Og Emil Birk Hartmann er morsom og rørende fin i rollen som hendes kæreste Jimmy der, i forsøget på at finde sig selv, næsten mister hende. 
Ditte Gråbøl kan umiddelbart virke som et lidt skævt valg til Alex læremester, den gamle danser Hannah, der kæmper for at Alex drømme. Men hun viser sig at være hamerende skæg og skæv på den helt rigtige måde. Også Nastja Arcel lyser i rollen som henholdsvis den stamme balletmester Mrs. Wilde og den strikse, men kærlige sygeplejeske Louise. Robert Hansen gør ikke meget væsen af sig i rollen som barejeren Harry, men formår alligevel at komme gennem forestillingen med skindet på næsen. Det gør Jimmy Jørgensen desværre ikke helt i rollen som skurken CC. Der er simpelthen ikke kød nok på hverken figuren eller den del af historien, til at Jørgensen på noget tidspunkt bliver rigtig farlig. 
Silas Holst er rigmandssønnen Nick, der forelsker sig i Alex og beslutter sig for at kæmpe for sine idealer og stå op for sine holdninger. Han bliver bare bedre og bedre, både som sanger og skuespiller og han formår at give figuren både bund, nerve og dybde. Og så er det interessant at se ham i en rolle, hvor dansen ikke er det centrale omdrejningspunkt.
Men aller klarest lyser Sicilia Gadborg som kraftværket Alex, der knokler for sine drømme og ambitioner. Gadborg er først uddannet på Musicalakademiet og siden på Statens Teaterskole, så hun behersker til fulde både sang, dans og skuespil. Hun giver den noget endimensionelle figur både enorm styrke og skrøbelighed og jeg blev ægte rørt mod forestillingens slutning, hvor hun tager sin skæbne og fremtid i egne hænder. 

FLASHDANCE THE MUSICAL er mestendels en skøn forestilling med masser af god musik og lækker dans, men der er steder hvor den taber momentum og bliver lige lang nok i spyttet. Manuskriptet kommer flere steder til at fremstå lettere banalt og uden ordentlig bund i konflikterne, hvilket desværre betyder, at det f.eks. aldrig bliver rigtig farligt i konflikten mellem klubejerne Harry (Robert Hansen) og CC (Jimmy Jørgensen). Men der er også scener, hvor de medvirkende formår at gøre det ægte rørende og interessant. 
På vej ud af salen efter premieren overhørte jeg en herre spørge sin ledsager ’…om det virkelig er nødvendigt at lave en musicalversion af hver eneste musik-/dansefilm fra 80’erne?’ Jeg er tilbøjelig til at give ham ret. Men alligevel kan jeg ikke sige mig fri for at forlade teatret fuld af boblende glæde og en lyst til at permanente mit hår, tage benvarmerne på og danse vildt til ’Manic’. 

Se FLASHDANCE THE MUSICAL hvis du er til en feel good historie med dygtige dansere, lækre koreografier og klassikere på stribe.

FLASHDANCE THE MUSICAL er produceret af ONE AND ONLY MUSICAL TEATER og Aarhus Musikhus og spiller i Musikhuset Aarhus til d. 12. maj og i Operaen i København fra d. 5. juli til d. 3. august 2019. Forestillingen varer ca. 2t. og 45min. inkl. pause

MANUSKRIPT: Tom Hedley & Robert Cary MUSIK: Robbie Roth TEKST: Robert Cary og Robbie Roth INSTRUKTØR: Philip Zandén KOREOGRAF: Tim Zimmermann SCENOGRAF: Benjamin la Cour KOSTUMEDESIGN: Signe Sejlund & Grith Deleruan LYSDESIGN: Jonas Bøgh LYDDESIGN: Peter Jørgensen OVERSÆTTELSE: Thomas Bay & Mads Æbeløe MEDVIRKENDE: Sicilia Gadborg, Silas Holst, Robert Hansen, Nastja Arcel, Ditte Gråbøl, Jimmy Jørgensen, Morten Kjeldgaard, Rikke Hvidbjerg, Tara Toya, Emil Birk Hartmann, Gina Maria Hudsom, Martin Gæbe, Steffen Hulehøj, m.fl. 

Kommentarer