BLOD, SVIGT OG TÅRER - Bådteatret...

Det sker ikke ofte, at der er dukketeater for voksne på plakaten. Men det er der nu på Bådteatret, når forestillingen BLOD, SVIGT OG TÅRER dykker ned i magtbegær og intriger i en collage af tekster fra Shakespeares tragedier.

Foto: Miklos Szabo

BLOD, SVIGT OG TÅRER er en dukkeforestilling for voksne, der bygger på udvalgte tekster fra Shakespeares samlede univers, med fokus på politisk ondskab, stræben efter magt og den hensynsløse vej til tronen. Men hvad sker der, når man endelig når magtens tinde? Ensomheden, kulden og angeren rammer hårdt.

Dukkeføringen er fuldstændig fænomenal og de tre spillere formår at skabe et magisk og dystert rum, det er virkelig spændende at være til stede i. Flere gange glemmer jeg, at dukkerne er; ja, dukker. De hvide udtryksløse masker får liv gennem føringen. Scenen hvor Richard d. III snyder sin brors enke Lady Anne til at gifte sig med ham lige efter, han selv har slået broderen ihjel, er den der står klarest. Signe Kærup Dahl er både Lady Anne og styrer dukken Richard, der voldtager hende. Det er hjertegribende og skræmmende smukt udført. 

Tekstuddragene er alle fra Niels Brunses ny-oversættelser af Shakespeares værker; og hvilken fryd. Brunse kan med sine ord meget og andet end bare at oversætte. Meninger og kontekster tydeliggøres og sproget blomstrer. Desværre kræver forestillingen et mere end overfladisk kendskab til Shakespeares værker. For selv i sin collageform og uden navne og titler, bliver teksterne og sammenhængen svær at fange, hvis ikke man på forhånd kender til antiheltene i Shakespeares politiske tragedier. Det er synd, for forestillingen bliver steder lang og monoton. Men det ændrer ikke på, at BLOD, SVIGT OG TÅRER er en visuel lækkerbisken med smukke præstationer og et skræmmende spændende univers. 

BLOD, SVIGT OG TÅRER spiller på Bådteatret til d. 23. maj 2019 og varer 1t.10min uden pause. 

TEKST: William Shakespeare OVERSÆTTELSE: Niels Brunse INSTRUKTØR: Rolf Heim SCENOGRAF: Rolf Heim & Jonathan Hjort DUKKEMAGER: Phantom Limb Company LYSDESIGN: Eigil B. H. Hansen LYDDESIGN: Janus Jensen MEDVIRKENDE: Pernille Nedergaard Haugesen, Signe Kærup Dahl & Jannie Faurschou

Kommentarer