Fix&Foxy og instruktør Tue Bering vender forholdet mellem Vesten og Afrika på vrangen. I en landsby bygget på rød lerjord med saloon, guldmine, jernbane, bordel og kirke, får vi historien om den fattige europæers flugt til Amerika fortalt af syv sydafrikanske skuespillere. For hvad sker der, når vi udfordrer vores fordomme og forsimplede ideer om et helt kontinent og lader deres skuespillere fortælle os vores historie?
Foto: Søren Meisner |
Den røde lerjord står tom og lysende i salen på Revolver ved forestillingens start. Hele vejen rundt om scenografien står bænke og stole og bag dem tøjstativer, proppet til randen med alle de kostumer og rekvisitter der nu skal til, for at man kan spille en rigtig western. Ind kommer de syv skuespillere, stiller sig langs siderne på scenografien, tager en bøtte hvidt pudder frem og white facer sig selv, inden de går ind i scenografien. Og så starter historien. En fortæller, her Lillian Tshabalala, sætter rammen om det fattige og hungersramte Europa, den hvide mand flygter fra, for at finde lykken i landet hvor gaderne flyder med mælk og honning. Og over 9 kapitler med titler som ’The Gold Rush’ og ’The Genocide' får vi nu forklaret koloniseringen af det vilde vest med guns, ludere og lommetyve. Og langsomt bygges landet op med kirker, butikker, salooner og et lille hus på prærien i Johan Kølkjærs og Marie Rosendahl Chemnitz godt tænkte scenografi og rekvisitdesign. Undervejs inviteres publikum op på scenen og ind i historien bl.a. som kirkegængere, saloongæster, festdeltagere og som vidner til en lynching.
Tue Bering har, sammen med de syv medvirkende og koreograf Nhlanhla mahlangu, skabt en intens og udfordrende forestilling, der med respekt og humor gør op med vores ide om repræsentation og kulturel appropriation. For hvordan er det egentlig at vokse op i Sydafrika under apartheid og blive præsenteret for resten af verden gennem det vestlige narrativ, hvor den hvide gunman altid vinder?
DARK NOON rørte mig dybt, gav mig myrekryb og gåsehud og fik mig til at grine højt og få en klump i halsen. Det er en vigtig forestilling med noget på hjerte, der ryster publikums perspektiv. Den er krævende, voldsom, for meget og lige præcis som den skal være.
DARK NOON er en del af teaterfestivalen CPH Stage og spiller på Revolver ved Republique til og med d. 1. juni 2019 og varer to timer uden pause. Forestillingen er en totalteateroplevelse, der er ikke nummererede pladser og publikum er velkommen til at bevæge rundt om scenen, men ikke op på scenen, med mindre de bliver inviteret til det af skuespillerne. Gangbesværede og kørestolsbrugere bedes kontakte billet@osterbroteater.dk før forestillingen.
IDÉ OG KONCEPT: Fix&Foxy INSTRUKTØR: Tue Bering KOREOGRAF OG MEDINSTRUKTØR: Nhlanhla Mahlangu SCENOGRAF: Johan Kølkjær REKVISITDESIGN: Marie Rosendahl Chemnitz KOSTUMER: Camilla Lind LYDDESIGN: Ditlev Brinth LYSDESIGN: Christoffer Gulløv VIDEO: Rasmus Kreiner MEDVIRKENDE: Bongani Bennedict Masango, Joe Young, Lillian Tshabalala, Mandla Gaduka, Siyambonga Alfred Mdubeki, Katlego Kaygee Letsholonyana & Thulani Zwan
Kommentarer
Send en kommentar