FEJRING AF ET GODT MENNESKE - Mungo Park...

Marianne Mortensen fejrer sit 35-års skuespillerjubilæum i en rystende stærk monolog af forfatter Mathilde Walter Clark, der dramatikerdebuterer med teksten til FEJRING AF ET GODT MENNESKE på Mungo Park i Allerød. 

Foto: Mikkel Russel

’Hvorfor skal jeg fejres? Med blikke så tunge som bly. Jeg tror ikke, at jeg kan bære vægten, jeg skal fejres, for hvad? For at fylde tres. Det er åbenbart en bedrift. Jeg er altså nået så langt. 60. Flot, Susanne, bravo…’
Stamcelleforskeren Susanne bliver 60 år og skal fejres af venner, familie og naboer. Men hun har gemt sig i sit klædeskab, for om lidt kommer gæsterne og hun skal lige finpudse det allersidste på sin tale. Men hun fortaber sig i fortiden, mens fejringen går sin gang uden hende. Susanne har nemlig en hemmelighed, der er så dyb, at ikke engang hendes mand Steffen kender til den. En hemmelighed der pludselig er kommet op til overfladen og presser sig på, fordi der i fødselsdagsomtalen af hende i avisen stod, at hendes runde fødselsdag var en ’fejring af et godt menneske.’ For spørgsmålet er, om Susanne egentlig er det gode menneske, hun rigtig gerne vil være? Der findes kun gode og dårlige mennesker og nogle gange skal man træffe et dårligt valg, for at det hele kan blive godt. Og sat overfor spørgsmålet om hun vil gøre noget om, når Susanne frem til, at hun ikke fortryder noget; at hun ikke ville have gjort noget anderledes. 

FEJRING AF ET GODT MENNESKE er en uafrystelig historie om livshemmeligheder, skyld og skam. Forfatter Mathilde Walter Clark, der nok er mest kendt for sin selvbiografiske roman Lone Star der udkom i 2018, debuterer som dramatiker med en stærk, uafrystelig historie om alle de valg vi træffer gennem livet. Det er en smuk tekst hun ligger i munden på Marianne Mortensen, der griber den og giver den videre på smukkeste vis. Mortensen skifter legende let fra den lidt overstadige, nervøse Susanne til Susanne, fuldstændig fortabt i erindringen. Hun får os til at rykke frem på stolen, fordi vi gerne vil høre mere og vide mere, hvor ondt historien så end gør. 

Kamilla Bach Mortensen har iscenesat med sans for Walter Clarks meget litterære tekst, der, når den er allerbedst, får os til at glemme at vi er i et klædeskab, men vi i stedet er transporteret tilbage i erindringen til Skagen, Alaska eller Seattle. Mie Riis har skabt en smuk og enkel scenografi med et skab med tøj, der ligger sirligt og i snorlige stakke og lysstriber på gulvet fra verden udenfor skabet, der, helt symbolsk, fester igennem, mens vores hovedperson gemmer sig i fortiden. 

Marianne Mortensen fejrer en karriere fuld af succeser og spændende roller. Først på Aalborg Teater, siden nok mest kendt som bl.a. Roxanne i Sebastians musical ’Cyrano’ og som ’Det gode menneske fra Sezuan’. Hun har været en fast del af ensemblet på Mungo Park siden 2014 og det er også her, hun får lov til at holde jubilæum. Rollen som forskeren Susanne er skrevet specielt til hende og både teksten og forestillingen er blevet til i et tæt samarbejde mellem Mortensen selv, instruktør Kamilla Bech Mortensen og forfatter Mathilde Walter Clark. Det giver forestillingen sikkerhed, intimitet og overskud. Ved premieren sprang sikringerne og lyset på scenen gik i det allermest intense sted i teksten lige op mod slutningen. Der stod hun, Marianne Mortensen helt tavs i mørket mens teknikerne febrilsk forsøgte at få lyset tilbage i hvad der føltes som en evighed, men som sikkert ikke varede mere end et minut. Luften sitrede og vi sad med hjertet i halsen, da hun langsomt og stadig i mørke begyndte at tale igen og fik fortalt historien færdig med fuld kontrol og ro, mens teknikerne fik tændt for salslyset. Meget imponerende og meget rørende. 

Det er en meget ordrig tekst Walter Clark har skrevet. Nogle gange desværre også lige ordrig nok, hvor historien og intimiteten drukner i detaljer. Men det hele samles fint i en intens og hjertegribende slutning. 

FEJRING AF ET GODT MENNESKE spiller på Mungo Park til d. 8. juni med en afstikker til Aveny-T på Frederiksberg d. 22. – 24. maj. Forestillingen markerer skuespiller Marianne Mortensens 35-års skuespillerjubilæum og varer 1t. 40min. uden pause.

DRAMATIKER: Mathilde Walter Clark INSTRUKTØR: Kamilla Bach Mortensen SCENOGRAF: Mie Riis LYSDESIGN: Mikkel Givskov LYDDESIGN: Emil Bøll MEDVIRKENDE: Marianne Mortensen

Kommentarer