ALVIN AILEY AMERICAN DANCE THEATER - Gæstespil, Koncertsalen, TIVOLI...

For 17. gang besøger ALVIN AILEY AMERICAN DANCE THEATER Tivoli, i år med seks forskellige programmer i seks forskellige forestillinger og under mottoet ”Dance belongs to everyone.” får de Koncertsalen til at syde af begejstring. 

Ounce of Faith - Foto: Paul Kolnik og Nan Melville

ALVIN AILEY AMERICAN DANCE THEATER, der sidste år fejrede 60-års jubilæum, er et dansekompagni for moderne dansere med rødder dybt i den afrikansk-amerikanske historie. Kompagniet blev grundlagt i 1958 af den unge danser Alvin Ailey og har siden været med til at rykke baren for, hvad dans er og hvad dans kan. 

Aftenens program startede med det nyeste værk. OUNCE OF FAITH er skabt af Darrell Grand Moultries og det er hans første værk for Alvin Ailey American Dance Theater. ”When someone has an Ounce of Faith in you, it can change the course of your life” siger Grand Moultrie. Det bliver hjørnestenen for værket, der i et sansebombardement af farver og rytmer fortæller om den varige virkning en lærers indflydelse på et lille barn og den arv vi giver videre til de kommende generationer. OUNCE OF FAITH er et smukt værk i fire dele, der med sin energi og farve blev et perfekt åbningsværk til denne aften. 

Herefter fulgte THE CALL, et mere klassisk værk, med rødder tilbage til Alvin Aileys oprindelige værker. Til klassisk musik og iført mere klassiske kostumer står kontrasten helt skarpt, når danserne bevæger sig ud i noget der ligner en blanding af afrikansk- og bluesinspireret dans. 

JUBA er et kort værk, der får karakter af et ældgammelt ritual, hvor rytmer og gentagelser bliver ledemotivet. JUBA har en nærmest hypnotiserende effekt i sin brug af rytmer og ekstatiske dansetrin.


Revelations - Foto: Paul Kolnik og Nan Melville

Sidst i aftenens program lå ”selvfølgelig” kompagniets hovedværk, REVELATIONS fra 1960, skabt af Ailey i en alder af bare 29 år. REVELATIONS fortæller den afrikansk-amerikanske historie med afsæt i gospel, spirituals og blues. Værket dykker ned i både den dybeste sorg og den største glæde og fik denne fredag aften hele Koncertsalen til at syde af begejstring. I tre dele kommer vi hele følelsesregistret igennem, fra den ikoniske koreografi i ”I been ’buked” over den smukke ”Fix me Jesus” og den rørende og kraftfulde ”Sinner man” for til slut at samle hele kompagniet på scenen til ”Rocka my soul in the bosom of Abraham”, hvor kvinderne i solgule kjoler og stråhatte og mændene i skjorte og vest giver sig hen foran den store gule sommersol og Koncertsalen måtte overgive sig.

Hele aftenens program lægger sig fint i tråd med Alvin Aileys motto, at ”Dance belongs to everyone”. Et kompagni fuld af stærke, smukke, diverse dansere, der gav os deres sjæl at låne i den tid forestillingen varede. Aftenens program var første gang, jeg har fået lov til at opleve Alvin Ailey American Dance Theatre live. Jeg havde store forventninger, men vidste samtidig ikke helt, hvad der egentlig ventede mig. Fra første trin blev taget, trillede tårerne ned af kinderne på mig og til slut måtte jeg overgive mig og lade hele kompagniet rocke min sjæl. 

ALVIN AILEY AMERICAN DANCE THEATER gæstede Koncertsalen i Tivoli til og med d. 1. september 2019 og forestillingen varerede ca. 2t. 15min. inkl. to pauser. 

MEDVIRKENDE: Khalia Campbell, Vernard J. Gilmore, Jeroboam Bozeman, Chalvar Monteiro, Hope Boykin, Daniel Harder, Michael Jackson, Jr., Sarah Daley-Perdomo, Jacqueline Green, Jacquelin Harris, Danica Paulos, Glenn Allen Sims, Yannick Lebrun, Solomon Dumas, Kanji Segawa, Courtney Celeste Spears, Clifton Brown, Patrick Coker, Jessica Amber Pinkett, James Gilmer, Ghrai DeVore-Stokes, Kanji Segawa, Jermaine Terry, Akua Noni Parker m.fl.

OUNCE OF FAITH: 
Koreograf: Darrell Grand Moultrie
Rehearsal Associate: Amy Hall Garner
Musik: Forskellige kunstnere
Tekst oplæst af: Darrell Grand Moultrie
Lysdesign: Mark Stanley

THE CALL:
Koreograf: Ronald K. Brown
Associate Choreographer: Arcell Cabuag
Musik: Johann Sebastian Bach, Mary Lou Williams, Asase Yaa Entertainment Group
Kostumer: Keiko Voltaire
Lysdesign: Tsubasa Kamei

JUBA:
Koreograf: Robert Battle
Assistant to the Choreographer: Elisa Clark
Original Score Composed by John Mackey
Kostumer: Mia McSwain
Lysdesign: Burke Wilmore

REVELATIONS:
Koreograf: Alvin Ailey
Scenografi og kostumer: Ves Harper
Kostumer til ”Rocka My Soul” redesignet af Barbara Forbes
Lysdesign: Nicola Cernovitch

Kommentarer