SKAM 3 - Aveny-T...

Aveny-T fortsætter deres sceneversioner af den norske successerie SKAM med SKAM 3, der har Isak og Even i hovedrollerne. Anders Lundorph har overtaget instruktørstolen fra Martin Lyngbo og castet er både det samme og et helt andet. Scenografien – igen af Jon Stephensen – er, om muligt, endnu mere simpel end den var i SKAM 1 og SKAM 2. Den vildeste SKAM-feber har for længst lagt sig, men det betyder heldigvis ikke, at sceneversionen af SKAM 3 har mistet sin aktualitet eller berettigelse.  

Foto: Zuhal Kocan

Isak, der nu går i 2. g, hænger stadig ud med drengene, drikke øl og ser på piger. Men pludselig en dag rammer lynet. Han møder fyren Even og intet bliver som før. De to nærmer sig langsomt hinanden, men Isak har svært ved at fortælle sine venner og familie om alle de nye følelser der stormer rundt i kroppen på ham og han kommer til at starte nogle løgne, der vokser og vokser som en snebold, der får lov til at rulle. Men da han endelig får mod til at dele sin hemmelighed, møder han ikke andet en opbakning og kærlighed. SKAM 3 er Isak og Evens historie, om kærlighed, identitet og vejen derhen. ”Love is Love” står der bag på Vildes jakke, når hun byder velkommen til hyggegruppen (som den rigtige SKAM-elsker aldrig ville drømme om at kalde andet end kosegruppen), den dag Isak og Even møder hinanden første gang. Det handler meget lidt om hvad omverdenen synes, men i stedet om Isaks egen usikkerhed og de kampe han bliver nødt til at tage med sig selv, for at finde modet til at være 100 % til stede i den kærlighed, der har overvældet ham. 

Vi bliver konstant mindet om Romeo og Julie og Pretty Woman, når Even citerer sine yndlingsfilm og forfører Isak i en pool ved nattetide, som Romeo forfører Julie i Baz Luhrmanns filmatisering fra 1996. Den simple scenografi bliver udnyttet til fulde, og i kraft af sin simplicitet, sætter den historien i centrum. Det fungerer her meget bedre end det gjorde i SKAM 2, hvor historien flere gange snublede over sig selv og blev ufrivilligt karikeret.

Foto: Zuhal Kocan

Lue Dittmann Støvelbæk er en fund til rollen som Isak. Han står der med sine hundehvalpeøjne, midt i hvirvelvinden og kæmper en forvirret kamp for at finde hoved og hale i alle de nye følelser, der farer igennem ham. Også Nikolaj Groth er castet godt som den billedskønne Even. Groth fænger specielt, når han giver Evens mani frit løb og lader nu’et overtage. Resten af castet fungerer også rigtig godt, om end de ikke bliver brugt på samme effektive måde som i SKAM 1 og SKAM 2. Fanny Bornedal, som vi så som Noora i SKAM 2, er den nye pige Emma og faktisk overraskende sjov som Isaks kammerat Magnus, der har så uendeligt svært ved at få noget dame. Nanna Finding Koppel er Vilde, der her i 3’eren bliver lidt en karikatur og Evens kæreste Sonja, der har lidt svært ved ikke at være for bossy. Ferdinand Gomez Glad Bak er Isaks bedste ven Jonas. Han famlede sig lidt frem i starten af forestillingen, men endte med at ramme figuren rigtig fint og give et smil på læben i bl.a. scenen hvor han forsøger at give Isak drengeråd. Og så er der Andreas Dittmer som Isaks homoseksuelle roommate Eskild, der virker karikeret, grænsende til det komiske, men drejer hele perspektivet i scenen hvor han sætter Isak på plads. Isak mener nemlig selv, at han ikke er ”rigtig” homo, sådan homo-homo som Eskild er, der tager make-up på, sætter håret og går med i Priden. Her finder Dittmer al sin usikre skrøbelighed frem og lader Eskild blive død alvorlig, mens han minder Isak om, at han skal huske at han står på skulderen af alle dem, der har taget kampen for ham, der gør det muligt for ham at elske den han vil. Nogle gange bliver birollerne i fortællingen måske lige lovligt stereotype, men Støvlbæk og Groths præstationer vejer til fulde op og gør SKAM 3 til en ganske rørende og seværdig forestilling for alle.

I forestillingens program skriver journalist og tv-vært Adrian Hughes om kærlighedens mirakel og behovet for at høre historier om sig selv og se sig selv repræsenteret. Isak og Evens historie er en dreng-møder-dreng historie, hvor en stor gruppe mennesker ville kunne genkende sig selv og føle sig set. Men der er det forunderlige ved gode kærlighedshistorier, at de rammer alle og bredt, uanset og de elskende hedder Romeo og Julie eller Isak og Even. Tak til Aveny-T for modet til at fortælle historien. Love is Love og størst af alt er Kærligheden. 

SKAM 3 spiller på Aveny-T til d. 9. november 2019 og varer 1t. 30min. uden pause.

ISCENESÆTTELSE: Anders Lundorph TEATERBEABEJDNING: Line Mørkeby SCENOGRAF: Jon Stephensen KOSTUMIER: Michael Nøhr LYSDESIGN: Malthe Haugaard LYDDESIGN: Rasmus Overgaard Hansen KOREOGRAF: René Winther MEDVIRKENDE: Lue Dittmann Støvelbæk, Nikolaj Groth, Fanny Bornedal Nanna Finding Koppel, Andreas Dittmer og Ferdinand Gomez Glad Bak

Kommentarer