STORM OVER RAMASJANG - Østre Gasværk Teater...

Østre Gasværk Teater inviterer de små i teatret til en forestilling om at være tro mod sig selv, med tre kendte Ramasjang-figurer i hovedrollen. Men selv om der er lagt op til storm, så mangler forestillingen en smule ramasjang, for at slå helt igennem.

Foto: Miklos Szabo

Onkel Reje er blevet træt af det nuttede landskab på Ramasjangøen og er taget på ekspedition til en gold og rå klippeø. Her møder han furien Frk. Storm der, til gengæld for evig kærlighed og ægteskab, giver ham hele sit visne kongerige, en hær af dansende buske og en kasse dynamit. Onkel Reje bliver både forelsket og forhekset, og glemmer alt om, hvem han er, og hvad han vil. Heldigvis er hans to venner fra Ramasjang, Motor Mille og Hr. Skæg, på vej med en redningsaktion. Men planen er tæt på at blive afblæst. For hvor skal man lede, hvis man har mistet pusten, modet, humøret – eller sig selv?

Som 16-årig sad jeg første gang i Østre Gasværks fantastiske scenerum og tudbrølede mig igennem musicallen Miss Saigon sammen med min bedste efterskoleveninde. Forleden sad vi der så igen. 23 år ældre og med hendes to piger som selskab til premieren på familieforestillingen STORM OVER RAMASJANG. Østre Gasværk Teater er virkelig et af mine yndlingsteaterrum. Her er så mange muligheder, spilleplateauer oppe og nede og så højt til loftet, at det næsten føles uendeligt. Hvem der bare havde siddet der til nogle af Morten Grunwalds store totalteaterforestillinger. STORM OVER RAMASJANG formår at udnytte rummet rigtig fint og lade spillerne lege både oppe og nede i Mie Riis Christiansens fine og fantasifulde scenografi, hvor skyerne blæser forbi og kæmpeblomster næsten vokser ind i himlen. 

Foto: Miklos Szabo

Pelle Møller har skrevet en sød og sjov historie der har en vigtig pointe, uden at blive belærende. Onkel Reje, i skikkelse af sanger og entertainer Mads Gertsen, er stukket af fra alt det hyggelige og nuttede på Ramasjangøen og deler stikpiller ud i åbningsnummeret ’Skabt for hinanden’. ’Jeg må ik’ ryge pibe, jeg må ik’ drikke rom. De hellige siger, jeg skal laves om’ som en hilsen til den polemik, der har været omkring Onkel Reje-figuren gennem årene. Senest hvor google lukkede for Ramasjang på deres apps, da det ikke er velset i den store verden, med en børnetv-vært der drikker, bander og ryger (lakrids)-piber. Og det er ellers det, vi elsker ved Onkel Reje, nemlig hans bramfrihed og evne til at være 100% sig selv. Men det mister han i mødet med Vindheksen Frk. Storm, i skikkelse af operasangeren Andrea Pellegrini. Hun forhekser Onkel Reje, for at gifte sig med ham. Pellegrinis smukke stemme fylder det store rum og hun viser fint komisk talent som den ikke helt så onde heks, der bare gerne vil finde en at elske og holde sammen med. Mille Gori og Mikkel Lomborg er søde og sjove som Motor Mille og Hr. Skæg. Motor Mille er den modigste pige jeg kender. Hun kan og vil alt, er ikke bange for noget og er mange små pigers største helt. Derfor rammer det os også på følelserne da hun bliver tryllet om af heksen og mister sit mod. Og når den ellers altid så glade og positive Hr. Skæg mister sit humør og bliver vred og sur, er intet som det plejer. Så er det godt, at de forheksede buske på den visne ø gerne vil hjælpe vores to helte i jagten på deres ven Onkel Reje. I spidsen for buskene står Arnold Busk, i skikkelse af danser Bobby Artiedu, fint flankeret af tre børnedansere. I kongesiden sidder musiker Anders Ortman, klædt ud som vred måge og laver et lækkert og velklingende lydbillede til forestillingens fest og ballade. 

Man er altså sikret en rigtig hyggelig time i festligt selskab, hvis man indløser billet til forestillingen. Men jeg savner noget vildskab og ramasjang - ja undskyld, men den lå lige til højrebenet. Det er som om, at de få medvirkende ikke kan få hverken musik eller historien til at fylde hele det store rum ud. De glade børn blandt publikum til premieren, virkede til at nyde forestillingen, men måske blev den lige lovlig lang for de mindste. Sekvensen hvor Hr. Skæg og Motor Mille bliver tryllet om og taber henholdsvis deres gode humør og mod, bliver måske trukket lidt for langt. Mange små skulle følges på toilettet, op og ned ad tribunetrapperne eller tales lidt med om handlingen. De er ikke nødvendigvis et tegn på, at de keder sig, men her var det som om, at tålmodigheden og koncentrationen slap op hos de allermindste. Heldigvis fik Mikkel Lomborg skovlen under publikum hen mod slutningen med ’Hr. Skægs vrede sang’. Og det hele ender selvfølgelig lige som det skal. STORM OVER RAMASJANG er et gevaldigt skridt frem fra floppet VILD MED DANS musicalen. Men jeg savner altså at se det store rum brugt til andet og mere end produktioner hevet ud fra tv-koncepter som Vild med Dans og Ramasjang. 
Men ingen tvivl om, at mange børnefamilier kommer til at få en dejlig oplevelse i selskab med deres helte fra Ramasjang. 

Foto: Miklos Szabo

STORM OVER RAMASJANG spiller på Østre Gasværk Teater frem til d. 29. november 2020 og varer ca. 1t 15min uden pause. Forestillingen er anbefalet for børn fra 4 år og op. 

MANUSKRIPTFORFATTER: Pelle Møller INSTRUKTØR: Maria Kjærgaard-Sunesen SCENOGRAF & KOSTUMEDESIGNER: Mie Riis Christiansen KOREOGRAF: Kristel Klan Stjernebjerg KOMPONIST & KAPELMESTER: Anders Ortman LYSDESIGN: Brian Njie LYDDESIGN & TONEMESTER: Morten Frank Nebelong MEDVIRKEDNDE: Mikkel Lomborg, Mille Gori, Mads Gertsen, Andrea Pellegrini, Bobby Artirdu, Sisse Kilde Jensen, Lærke Clara Dissing Lausten, Valdemar Simbold Jakobsen, Frederik Roland Augustsen, Alba Kragh Wickstrøm og Agnete Wassard Hald

Kommentarer