VALKYRIENS KAMP - Det Flydende Teater & Teatergrad...

I parken ved Sophienholm Kunsthal kaster Det Flydende Teater og Teatergrad sig endnu en gang over en af danmarkshistoriens stærke kvindeskikkelser, Thit Jensen. Det bliver en smuk og dyster fortælling om mod, virkelyst og en higen efter kærlighed og accept. 

Foto: Per Morten Abrahamsen

VALKYRIENS KAMP om Thit Jensen er fortællingen om den moderne kvindes frigørelse i politisk, kunstnerisk og seksuel forstand. Det er fortællingen om forfatteren, debattøren og foredragsholderen, der satte hele sit liv ind på at skabe ligestillede vilkår mellem kønnene og endte med at betalte en høj pris for det. Thit vokser op i Himmerland som den 4. ældste i en søskendeflok på 12. I en tid og et hjem, hvor kvinden er underlagt manden, møder vi Thit. Bundet af sorte, snærende bånd, mens mor hvisler et skrig ud gennem tænderne for hvert barn der bliver født i familien. Hun gør sig fri og rejser sig. Men frigørelsens pris er høj.  

Når Teatergrad og Det Flydende Teater igen dykker ned i fortællingerne og danmarkshistoriens stærke kvinder, gnistrer historiefortællingen i Julie Petrine Glargaards stærke tekst. Roser eller laurbær? Valkyrierne i skikkelse af musikerne Christine Worre Kann og Marie Louise von Bülow beder Thit vælge. Og uden betænkningstid vælger hun laurbær. Men med Laurbærrene følger en livsskæbne, hun senere kommer til at ønske om. For Thit kan sætte sin sorte finger på dem hun vil forbande. Og det gør hun ofte; sætter sin sorte finger på dem, der forbyder sig mod hendes strenge idealer. Thit gifter sig med kunstmaleren Gustav Fænger. Han er 11 år yngre end hende og ender med at falde for Thits bedste veninde. I kølvandet på skilsmissen skriver Thit romanen ’Den erotiske hamster’ om affæren. Samtidig rejser hun land og rige rundt med sine foredrag om erotik, parforhold og prævention, både forhadt og beundret. 

Foto: Per Morten Abrahamsen

Men hvor Thit i sit professionelle liv vandrer fra succes til succes, må hun kæmpe for kærligheden og lykken på den private front. For Thits sorte finger og forbandelser lægger sig som en svøbe om hele forestillingen, så fortællingen får en sort og dyster grundtone, som et perfekt modstykke til den idylliske udsigt over Bagsværd Sø. Det er Ene Øster Bendtsen, der er Thit. Og hvilken transformation fra barnet med skrivelysten, til den voksne Thit med sygekassebriller og den karakteristiske cigar plantet midt i ansigtet. Søren Bang Jensen og Malin Rømer Brolin Tani er alle karaktererne rundt om Thit og er med til at give den ellers dystre fortælling både smil og lys. De tre matcher hinanden godt. Eneste anke fra min side, er de koreograferede overgange, der i min optik bliver lige, i mangel af en bedre beskrivelse, tekniske og statiske nok. Lige der manglede jeg en lille smule følelse. VALKYRIENS KAMP er en smuk og seværdig forestilling om endnu en af danmarkshistoriens kvindeskikkelser. Tak for at insistere på, at minde os om disse fantastiske kvinders eksistens og berettigelse i historien. Den kamp Thit Jensen begyndte, er langt fra kæmpet færdig, for vi skal stadig diskutere kvinders ret til at bestemme over egen krop. Som Valkyrien vil vi kæmpe videre.
Så på med den tykke trøje og myggesprayen og nyd en smuk aften med udsigt over søen og til valkyrierne der rejser sig. 

VALKYRIENS KAMP varer 1t. 15min. uden pause og spiller i Parken ved Sophienholm Kunsthal 30. juni – 9. juli & 2. – 13- august og på Danmarksturné fra 23. august – 17. oktober. 

DRAMATIKER: Julie Petrine Glargaard INSTRUKTØR: Pelle Nordhøj Kann SCENOGRAF: Nikolaj Heiselberg Trap KOMPONIST: Marie Louise von Bülow KREATIV PRODUCENT: Christine Worre Kann IDÉ OG KONCEPT: Det Flydende Teater ARRANGØR: Teatergrad MEDVIRKENDE: Ene Øster Bendtsen, Malin Rømer Brolin Tani, Søren Bang Jensen, Christine Worre Kann & Marie Louise von Bülow

Kommentarer