KOMETEN KOMMER - Anemonen og Teater GraenseLoes

Med KOMETEN KOMMER har Anemonen og Teater GraenseLoes begået en æstetisk og sansemættet forestilling om de nære ting, når katastrofen er skræmmende tæt på at ramme. 

Foto: Anne Sofie Vermund

I den idylliske Mumidal bor Mumi, Sniff, Mumifar og Mumimor. Her er alt trygt og godt. Børnene leger. Mor bager kager. Men pludselig bliver det hyggelige liv truet. Et mærkeligt udefineret himmelfænomen gør alting gråt og støvet. Ingen forstår, hvad det er. Snart tager Mumitrolden og Sniff afsted mod Observatoriet i De Ensomme Bjerge for at finde svaret: En komet har direkte kurs mod Jorden.

Tove Jansson skrev historien om ’Kometen kommer’ i 1946 på bagsiden af 2. verdenskrig, hvor jorden syntes at være ved at gå under. I 2022 er det endelig lykkedes Anemonen og Teater GraenseLoes at sætte forestillingen baseret på Janssons bog op, midt i en global pandemi og en klimakrise der kradser, lige der hvor vi ikke kan nå. På den måde bliver forestillingen hyper-aktuel, hvilket jeg også kunne fornemme og høre på de børn og familier jeg var heldig at se forestillingen med en søndag formiddag. En utrolig fin forestilling om alle de nære ting, der pludselig bliver endnu vigtigere, når jorden truer med at gå under. 

De to venner Mumi og Sniff begiver sig ud på eventyr. Mumi med en nysgerrighed og beslutsomhed og Sniff med knap så meget mod, men temmelig meget hjemve. Instruktør Katrine Karlsen og scenograf Sissel Romme har skabt en forestilling der er drømmende og æstetisk, samtidig med, at publikum bliver visuelt pirret fra alle sider. De to dukker Sniff og Mumi bliver levende i hænderne på de to skuespillere og dukkeførere. Christine Gaski er varm og sød som den eventyrlystne Mumi og får også lov at gakke ud i rollen som astronomen, der opdager kometen. Henriette Aarup giver den lidt forsigtige Sniff sjæl og karakter og formår at gøre figurens frygt og hjemve helt håndgribelig for os på tilskuerrækkerne. Og når Mumi bestemt konstaterer ’Hvis vi skal danse, skal det være nu!’ får vi lyst til at danse med. ’Jorden går under’ hører vi tit. Men hvor er det dejligt at forlade Anemonens trygge teatersal og vide, at det gjorde den ikke alligevel. 

KOMETEN KOMMER er sam-produceret af Anemonen og Teater GraenseLoes og spiller på Anemonen frem til d. 20. februar og efterfølgende på turné. Forestillingen er henvendt til børn fra 6 år og op og deres forældre og varer 1t. uden pause. 

DUKKEMAGER & INSTRUKTØR: Katrine Karlsen GENOPSÆTNINGSINSTRUKTØR: Adelaide Sofie Bentzon SCENOGRAF: Sissel Romme KOMPONIST: Andreas Busk MANUSKRIPT: Caspar Haarløv DRAMATURG: Sidsel Ramdal MEDKOMPONIST OG LYDDESIGN: Kristian Hverring MEDVIRKENDE: Henriette Aarup, Christine Gaski

Kommentarer