SISTER ACT - Det Ny Teater

Musicalen SISTER ACT på Det Ny Teater er ikke filmen af samme navn fra 1992. Og det er forestillingens både største styrke og største svaghed. Julie Steincke brager igennem i en noget rodet og alt for lang forestilling.

Foto: Miklos Szabo

Handlingen er ligetil: Natklubsangerinden Deloris forsøger at slå igennem, men hendes liv tager en uventet drejning, da hun bliver vidne til et brutalt mord begået af hendes uberegnelige kæreste Curtis. Under et vidnebeskyttelsesprogram bliver Deloris skjult det eneste sted, hun med garanti ikke vil blive fundet – et kloster! Forklædt som nonne sætter Deloris klosteret på den anden ende. Hun overtager ledelsen af kirkekoret, der er så tonedøvt, at klosteret står til at lukke og besøgstallet ved gudstjenesterne nærmer sig nul. Men Deloris løfter snart koret til himmelske højder. Men imens er Curtis lige i hælene på Deloris.

Da jeg satte mig til rette i salen til premieren på SISTER ACT på Det Ny Teater, var det med en vis portion skepsis. For som med Charles Tante på Fredericia Musicalteater, er SISTER ACT - eller HALLØJ I KLOSTERET, som den hedder på dansk - en af de film, der var med til at skabe min barn- og ungdom. Der var så utrolig megen tryghed i at se Whoopie Goldberg flygte fra sin frygtelige gangsterkæreste i Harvey Keitels skikkelse. Jeg havde soundtracket på kasettebånd og kan det stadig i søvne. Musicalversionen af SISTER ACT er fra 2006 og det mærkes desværre. Forestillingen bliver alt for lang, enstrenget og tam. 

På premieren var forestillingen rigtig længe om at komme i gang. Men når først Deloris bliver flyttet til klosteret, kommer der gang i handlingen og forestillingens tempo. Generelt fungerer forestillingen bedst, når nonnerne er på scenen. Så er der ægte fest. Julie Steincke er et kraftværk i rollen som Deloris. Hun er både sjov, charmerende og utroligt velsyngende. Hun bliver bakket vidunderligt op af Anne Herdorf som den evigt glade nonne Søster Mary Patrick, Pia Rosenbaum i fuldt komisk firspring og Mira Balloli der debuterer med bravur i rollen som Søster Mary Robert der lærer at stå op for sig selv. Marianne Mortensen er Abbedissen med meget tydelige holdninger til Deloris og hendes meget frigide livsstil. Manuskriptet lader ikke megen plads til den ironi og hjertevarme Maggie Smith gav rollen i filmen, men hun beviser, at hun stadig er en af de mest velsyngende aktiver på den danske musicalscene. Mortensen fejrer i rollen som Abbedissen sit 40års skuespillerjubilæum og gør det med bravur. 

Foto: Miklos Szabo

Når vi forlader klosteret og besøger gangsterne der forsøger at finde Deloris og ”Sweaty Eddy”, politimanden der forsøger at holde Deloris skjult og i live, går forestillingen i tomgang. Forestillingens skurke er ensporede og for karikerede. Og Henrik Lund har fået den utaknemmelige opgave at skulle portrættere den lille svedige politimand. Det er til tider svært at tro på tiltrækningen mellem ham og Steinckes Deloris. Al Agami spiller Deloris uberegnelige kæreste Curtis. Han spiller ganske udmærket, men sangmæssigt lever han slet ikke op til det øvrige cast.

Det kan undre hvorfor Det Ny Teater ikke har gjort mere for at forsøge at caste en mørk performer i rollen som Deloris, som man gør i både England og USA. Endnu engang synes debatten om divers casting ikke rigtig at slå igennem på de store danske musicalscener.   

Alan Menken har skrevet musikken. Den er der sådan set ikke noget galt med og der er masser af rytme og funk. Men det er ærgerligt at sangene er så mange og så lange. De evindelige sange trækker forestillingen i langdrag. Og lige SISTER ACT klæder det altså ikke at have en spilletid på næsten tre timer. Det er der simpelthen ikke kød nok på historien til. Samtidig er der alt for mange replikker der ikke fungerer og Kenneth Thordals oversættelsen er gumpetung og et par enkelte gange ganske ufrivilligt morsom.

SISTER ACT er ikke stor og overvældende musicalkunst, men bæres frem af godt humør og gode præstationer. Skal du se SISTER ACT så gør det, om ikke andet, så for de festlige nonner, der trods alt for det gamle teater til at rocke. 

SISTER ACT spiller på Det Ny Teater til d. 26. november 2023 og varer ca. 2t.45min. inkl. pause.

MUSIK: Alan Menken SANGTEKSTER: Glenn Slater MANUSKRIPT: Cheri Steinkellner & Bill Steinkellner ISCENESÆTTELSE OG KOREOGRAFI: Lee Proud SCENOGRAFI: Simon Wells. LYSDESIGN: David Howe. OVERSÆTTELSE: Kenneth Thordal MEDVIRKENDE: Julie Steincke, Al Agami, Marianne Mortensen, Tomas Ambt Kofod, Anne Herdorf, Mira Balloli, Pia Rosenbaum, Anna Gadborg, Mette Ladekarl, Henrik Lund, Max-Emil Nissen, Oliver Poulin, Morten Adelhardt Kristensen, Emilie Sanderhoff og Fie Alberte Damgaard-Lauritsen, Evalin Rosenberg, Niklas Frandsen, Paul James Rooney, James Leece, Josephine Feit, Nikoline Harriet Breienholt, Elise Ruusunen, Nanna Rossen, Frederik Espenhain m.fl.

Kommentarer