HOLD SÅ KÆFT LARS! - Aveny-T

Mette Søndergaard Nielsens HOLD SÅ KÆFT LARS! er en rørende og morsom tragedie om psykiske lidelser og selvmord, der sætter den pårørende i centrum på fineste vis. En forestilling der ikke helt lander på begge ben, men som alligevel følger publikum med hjem. 

Foto: Emil Indiana Holm

Liv og Lars møder hinanden i byen. De tager hjem til Liv og knalder. Og herefter flytter Lars nærmest ind. Lars er fra Herlev, har en grim jakke og masser af farverige t-shirts med tegneseriemotiver, putter altid ’s på gin tonic - og så læser han psykologi. Liv derimod har en klinisk depression og er nærmest blevet fast inventar hos sin psykiater. Lars forsøger at fylde Livs lejlighed og liv med farver, blomster, italiensk mad og smileyer. Men er det muligt for Lars at holde Livs dæmoner fra døren?

Mette Søndergaard Nielsen har både skrevet forestillingen og spiller også selv rollen som Liv. Begge dele gør hun ganske udmærket. Teksten er skarp og sjov og kommer med nogle virkelig velanbragte klaps til psykiatrien og patienter og pårørendes vilkår. Hendes Liv er voldsom, højrøstet og skjuler sin dybe sårbarhed i tung, sort sarkasme, der alt for ofte går ud over Lars, der bare så gerne vil gøre alt for at holde hende i live. 


Foto: Emil Indiana Holm

Anders Budde Christensen er vidunderlig velspillende og rørende i rollen som Lars. Han formår at give karakteren så megen dybde og empati, at vi uværgerligt kommer til at holde af ham og alle hans pudsigheder. Budde Christensen formår at spille Lars som den egentlige hovedperson i fortællingen, der bliver en pårørendes ulige kamp, for den han elsker. Han går så vidt som til fysisk at pakke Liv ind i bølgeplast i hans mission om at lære hende at elske livet mere end døden og lyset højere end mørket. 

Men et par enkelte gange er det som om forestillingen tvivler på publikums evner til at forså fortællingens pointer. Et alt for langt play-back intermezzo midt i forestillingen formidler - ikke særlig vellykket - det vi allerede har fanget for længst. Det er hverken morsomt eller yder nogen fremdrift til historien. Og til slut bliver der smurt så tykt på, at publikum næsten ikke får lov at føle. Her kunne med fordel være skåret ind til benet, så Budde Christensen som Lars kunne runde forestillingen af alene i et spot og lade os på publikumsrækkerne føle med ham, uden al for meget anden billedlig larm. 

Men når vi alligevel sidder og snøfter på publikumsrækkerne, er det fordi HOLD SÅ KÆFT LARS! - trods alt - er en enormt velfortalt historie om, hvad psykisk sygdom gør både ved den syge og de pårørende. 

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05.


Foto: Emil Indiana Holm

HOLD SÅ KÆFT LARS! varer 1t.30min. uden pause og spiller på Aveny-T 31. august – 21. september 2024 og derefter på turné. Se turneplan og plan over eftersnakke i forbindelse med forestillingen her

TEKST: Mette Søndergaard Nielsen ISCENESÆTTELSE: Heinrich Christensen SCENOGRAFI: Lisbeth Burian LYSDESIGN: Raphael Solholm KOMPONIST/LYDDESIGN: Mikkel Grevsen PRODUCERET AF: Aveny-T & Karina Dichov-Lund MEDVIRKENDE: Mette Søndergaard Nielsen og Anders Budde Christensen

Kommentarer