På Blaagaard Teater spiller lige nu en blændende dukkeforestilling, bygget på Halfdan Piskets barske Graphic Novel DESERTØR, om hans fars opvækst på grænsen mellem Tyrkiet og Armenien. En uafrystelig forestilling om krigens rædsler, fortalt i en collageagtigt stil og med en eminent udført dukke i hovedrollen.
![]() |
Foto:Zuhal Kocan |
I et militærfængsel sidder en deserteret soldat i isolation. I cellen kæmper han for livet mod fangevogternes uophørlige ydmygelser og slag. Gennem flashbacks oprulles hans fortælling om at vokse op i et landsbysamfund i grænselandet mellem Tyrkiet og Armenien, hvor hverdagen kredser om drømme, venskab og forelskelse, indtil en brutal besættelse finder sted, der tvinger ham til at blive voksen. Alting bliver vendt på hovedet, da døden viser sit grimme ansigt, og han bliver hvervet til værnepligt af ‘de ansigtsløse’. Hans liv går langsomt i opløsning, for hvem er man, når man mister sin frihed, og ingen længere kalder én ved navn?
På scenen står Haesam Jakir, Ellaha Lack og Kasper Krassimir. Sammen giver de liv til forestillingens egentlige hovedperson; en uhyggeligt veludført dukke, af dukkemager Katrine Karlsen. De tre spillere smelter - takket være dukkeførerkonsulent Astrid Kjær Jensen - sammen med dukken og formår at give den både krop og stemme, så vi nogle gange næsten glemmer, at de også er der. Samtidig agerer de på skift personerne rundt om vores hovedperson, fint doseret og uden at fortællingen taber sit fokus. Sargun Oshanas iscenesættelse smelter sammen med Clement Irbil og Andreas Buhls geniale videodesign, der trækker Halfdan Piskets illustrationer fra tegneserien flot ind i forestillingen med sans for fortællingen. Fra den trygge barndom, hvor religioner lever harmonisk side om side, hvor drengene bejler til den søde pige i gaden og vores hovedperson sidder på toppen af tårnets spir med sin bedste ven og ser ud over verden, som en fri fugl. Over ungdommens uskyldstab og til den endelig indrullering i hæren, hvor fængselscellens vægge rejser sig klaustrofobisk over os.
![]() |
Foto: Zuhal Kocan |
Det er længe siden, jeg har været så investeret undervejs i en forestilling, der også har fulgt mig med hjem og siddet under hunden lige siden. Jeg læste Halfdan Piskets tegneserie, inden jeg så forestillingen, hvilket jeg kun kan anbefale alle at gøre. Forestillingen skulle have haft premiere i marts 2020, men blev lukket ned sammen med resten af Danmark. Nu var der endelig plads til den igen i repertoiret på Blaagaard Teater. Og tak for det, for den er heldigvis stadig - hvis ikke mere - aktuel i dag i 2025, hvor verden synes at være gået af led. Hvor unge mænd til stadighed værges til krige og bliver en del af ’de ansigtsløse’. DESERTØR bliver på Blaagaard Teater den perfekte remediering, der kommer til at følge publikum med hjem.
![]() |
Foto: Zuhal Kocan |
DESERTØR varer 1t. 15min uden pause og spiller på Blaagaard Teater frem til d. 28. februar 2025.
FORFATTER: Halfdan Pisket BEARBEJDELSE OG INSTRUKTION: Sargun Oshana SCENOGRAFI: Franciska Zahle REALISERENDE SCENOGRAF: Rosa Birkedal ORIGINALT LYS- OG VIDEO DESIGN: Clement Irbil REDESIGN LYS- OG VIDEO: Andreas Buhl LYDDESIGN: Anders Amdisen DUKKERMAGER: Katrine Karlsen. DUKKEFØRERKONSULENT: Astrid Kjær Jensen DRAMATURG: Christina Wendelboe INSTRUKTØRASSISTEN: Julie Hededal Bunimowicz MEDVIRKEDE: Haesam Jakir, Ellaha Lack og Kasper Krassimir
Kommentarer
Send en kommentar