OPERA I SOMMERLANDET...

Selvom det, for nogen, stadig er sommerferie, teatrene holder sommerpause og vejret er alt for godt til at kravle ind i en mørk teatersal, er der stadig masser af kulturelle oplevelser at få, bare under åben himmel. 

Sommerlandet flyder over med Festespil, Egnsspil og Vikingespil. På Kronborg spiller de Shakespeare (anmeldt her). Og i Hedeland Naturpark ved Hedehusene spiller Opera Hedeland hvert år opera under åben himmel, hvor der i det store amfiteater kan sidde op mod 4000 mennesker. Og med søen, bakkerne og solnedgangen som en del af scenografien kan en aften her næsten ikke undgå at blive en storslået oplevelse. 

CARMEN, Opera Hedeland 2019 - Foto: Mikal Schlosser


I morgen, fredag d. 9. august er der premiere på årets opera CARMEN af Georges Bizet. En rigtig operaklassiker, fuld af 'greatest hits' og en gribende historie. Men Carmen er også en rigtig god begynderopera; et rigtig godt sted at starte, hvis man ikke har dyrket opera før, men gerne vil igang. 

CARMEN er en fortælling om kærlighed og lidenskab, men også om magt og jalousi. 
Sigøjnerpigen Carmen og de andre piger fra tobaksfabrikken strømmer ud efter arbejdsdagens afslutning. De lokale ungersvende flirter. Men Carmen lader forstå, at hendes hjerte ikke lader sig binde. Kærligheden er en oprørsk fugl, ingen kan tæmme. Den livlige Carmen bliver anholdt for et knivoverfald, men hun forfører operaens anden hovedkarakter, Don José, der skulle bevogte hende, og de flygter sammen. Parret bliver elskere. Don José deserterer fra hæren og lader sin kæreste fra hjemegnen, Michaëla, i stikken for at være sammen med Carmen. Men ak, to måneder senere er Carmen blevet træt af Don José. I stedet har hun åbnet sit utæmmelige hjerte for tyrefægteren Escamillo.

Det er en ganske særlig oplevelse at se teater eller opera under åben himmel, specielt hvis vejret arter sig. Men husk, det kan hurtigt blive rigtig koldt, når mørket falder på, så husk varme drikke, tæpper, varme trøjer og måske endda en sovepose at krybe i når mørket rigtig sænker sig. 

Er du operajomfru og skal du i operaen for første gang, kommer her et par råd: Inden du tager afsted, så brug lidt tid på at sætte dig ind i handlingen og hør måske et par eksempler på musikken. Det er ikke noget du behøver at bruge flere timer på, men det er bare virkelig en god investering inden du sætter dig til rette i salen. Ofte synges operaer på italiensk, fransk eller tysk med danske overtekster. Hvis du kender lidt til handlingen på forhånd, bliver det meget nemmere at følge med.
Vil du gerne lære begrebet opera bedre at kende, har Opera Hedeland lavet en operaordbog, lige til at søge hjælp hos. Slå op i operaordbogen lige her. Ordbogen er ikke et stort, uudtømmeligt værk, men et rigtig godt sted at starte, hvis du er ny i opera, eller bare gerne vil lære mere. 
Vil du dykke dybere i Bizets værk, så har operaformidler Henrik Engelbrecht lavet en udførlig guide til CARMEN du kan læse lige her.

CARMEN spiller på Opera Hedeland d. 9., 16. og 17. august alle dage kl. 20.00 - Læs meget mere om Opera Hedeland eller køb billetter lige her.

Kommentarer