AMERICAN IDIOT - Heltmus Aps...

Der bliver rocket igennem på Østre Gasværk Teater, hvor Heltemus Aps. genopsætter Green Day musicalen AMERICAN IDIOT.  En opsætning hvor det i høj grad er musikken og scenografien der indtager hovedrollen.  

Foto: Huset Mydtskov

Jeg var så heldig at få lov at anmelde AMERICAN IDIOT allerede i 2017, da Heltemus sørgede for en Skandinavienspremiere i Den Grå Hal på Christiania. Dengang var jeg meget begejstret, både for opsætning, cast og idé (læs anmeldelsen her). Nu er AMERICAN IDIOT oppe igen. Denne gang på Østre Gasværk Teater og med nye kræfter på scenen. 

I musicalen møder vi tre unge mænd, Johnny, Will og Tunny, der alle tre kæmper hver sin kamp med en problemfyldt tilværelse i den fiktive forstad Jingletown. De tre venner forsøger at slippe ud af forstadens konforme livsstil, væk fra deres forældres strikse regler. Et forstadsliv, hvor fristelserne fra alkohol og stoffer ligger lige for. Mens Will bliver hjemme og forsøger at få et liv til at hænge sammen med sin gravide kæreste Heather, rejser Johnny og Tunny til storbyen i håbet om at finde lykken. Tunny sumper hen, indtil han en dag bliver lokket af en reklame i tv og melder sig til militæret. Johnny falder i stoffer, lokket af den djævelske St. Jimmy. 

Foto: Huset Mydtskov

Musicalen AMERICAN IDIOT er fra 2009 og er baseret på musikken fra Green Day’s album af samme navn, der er fra 2004. Albummet har en stærk politisk tone, der berører emner som ensomhed, tab og den politiske situation efter terrorangrebene på World Traid Center d. 11. september 2001. Emner der også føres over i musicalversionen, der bliver en dannelseshistorie om at finde sig selv i en verden der er fortabt. 
Green Day er et amerikansk punkrockband, der blev dannet i 1986. Bandet har solgt over 26 millioner albums på verdensplan.

Jeg ville ønske, jeg kunne være lige så begejstret for forestillingen denne gang, som jeg var da jeg så den i 2017. Men desværre er noget af vildskaben gået tabt i årene der er gået. Castet er skiftet ud og virker denne gang underligt gammelt. Det virker til tider skørt at se granvoksne mennesker spille vrede, angstfulde teenagere, der flipper finger og ryger bong. Og selvom der er konstant bevægelse i de mange medvirkende, virker forestillingen flere steder statisk at se på. Det bliver mere en koncert end en forestilling. Men så længe musikken er god og vi rocker med, er der egentlig ikke noget galt i det.
 
Johannes Nymark og Diluckshan Jeyaratnam som henholdsvis Will og Tunny er sympatiske og velspillende i deres roller, men mangler noget vildskab; mere rock og mindre musical. Svenske Victor Norén er til gengæld et scoop i rollen som Johnny. Han synger, så vi mærker hans smerte. Anders Gjesing gentager sin rolle som Johnnys dæmon St. Jimmy – og tak for det. Han spiller lige så tilpas gal, som rollen kræver og giver os noget at gyse af i salen. Julie Steincke kan virke som et pudsigt valg til rollen som Johnnys kæreste, Whatshername, der, lige som ham, jages af dæmoner og trangen til stoffer. Steincke virker umiddelbart for gammel til rollen, men her glemmer vi det ganske hurtigt, for hun fylder rollen ud med en rystende sjæl og en stemme, der får det til at klinge på en helt særlig måde i den store gasbeholder. 

Jeg ved ikke om der er noget om snakken, men det siges, at det kan være svært at sætte lyd i Østre Gasværk Teater. Måske er det også derfor at lyden aldrig helt kommer ud over scenekanten til premieren? 

Endnu engang står Benjamin La Cour for scenografien. Og den åbne dynamiske metalramme med de store ’betonklodser’ der kører op og ned virker vanvittig godt. Sammen med det enormt velspillende orkester under ledelse af Mikkel Gomard bliver den forestillingens egentlige hovedperson. Der er hele tiden noget spændende at se på og den åbne metalramme åbner hele tiden for nye overraskelser. 


Foto: Huset Mydtskov

Er du til Green Day og 90’er rock, er jeg sikker på, at American Idiot nok skal falde i god jord. Jeg ville dog ønske, at produktionen havde taget chancen med et yngre og mindre kendt cast. Det havde måske givet forestillingen det sidste skud vildskab, den desværre mangler nu. 

AMERICAN IDIOT spiller på Østre Gasværk Teater fra d. 26. juni til d. 11. juli og fra d. 5. august til d. 22. august 2021. Forestillingen varer 90 min. uden pause. Vær opmærksom på, at musicalen primært er musikbåret og spilles og tales på engelsk. 

MUSIK: Green Day SANGTEKSTER: Billie Joe Armstrong MANUSKRIPT: Billie Joe Armstrong & Michael Mayer INSTRUKTØR & KOREOGRAF: Tim Zimmermann MEDINSTRUKTØR: Carsten Friis KOREOGRAFASSISTENT: Patrick Svingholm Terndrup SCENOGRAFI: Benjamin La Cour KAPELMESTER: Mikkel Gomard LYDDESIGN: Tim Høyer v. Whatsounddesign LYSDESIGN: Jonas Bøgh PRODDUCENT: Heltemus Aps v. Trine Kronborg Hansen MEDVIRKENDE: Johannes Nymark, Julie Steincke, Victor Norén, Diluckshan Jeyaratnam, Ksenia Timoshenko, Johanne Milland Pedersen, Anders Gjesing, Jacob Prüser, Mads Æbeløe Nielsen, Cathrine Tøt, Katrine Skovbo Pedersen, Daniel Trelborg Hansen, Emmie Asplund, Eric Hallengren, René Wormark & Patrick Svingholm Terndrup

Kommentarer